Direct naar artikelinhoud

Roemloos einde voor Alfacam

Het televisiedienstenbedrijf Alfacam wordt ontmanteld of gaat failliet. De zoektocht naar een overnemer leverde niets op. De ondernemersdroom van stichter Gabriel Fehervari eindigt zo in een nachtmerrie.

Alfacams raad van bestuur gooide gisteren de handdoek in de ring. De onderhandelingen met mogelijke geldschieters draaiden op niets uit. Ook Hinduja, het Indiase conglomeraat dat Alfacam leek te zullen overnemen, haakt af. Alfacam moet tegen maandag een reorganisatieplan indienen bij de handelsrechtbank, maar staat met lege handen.

Volgens de raad van bestuur houdt Alfacam in zijn huidige vorm nu vrijwel zeker op te bestaan. Het beursgenoteerde tv-bedrijf krijgt van de banken geen kredieten meer, waardoor het geld snel op zal zijn.

Het einde van Alfacam zou een aardverschuiving veroorzaken in het Vlaamse medialandschap. Het bedrijf brengt grote sport- en cultuurevenementen in beeld, waaronder de wielerkoersen voor Sporza, en baat het tv-studiocomplex uit in Lint, waar VTM momenteel The Voice van Vlaanderen opneemt. VTM gaat ervan uit dat de opnames door kunnen gaan.

Er zijn twee mogelijke scenario's. Als de banken niet met noodkredieten over de brug komen, wordt het bedrijf meteen opgedoekt. "De onderneming zal zich verplicht zien om de boeken neer te leggen", zegt de raad van bestuur. Bij zo'n faillissement verliest de Vlaamse regering tot 16,4 miljoen euro. Vlaanderen gunde Alfacam immers een borgstelling voor dat bedrag, via het fonds Gigarant. Volgens Vlaams minister-president Kris Peeters heeft dat geen 'onmiddellijke impact op de begroting'.

In een tweede scenario wordt Alfacam ontmanteld en in stukken verkocht. Daarvoor is niet alleen de inschikkelijkheid nodig van de banken, maar ook van de Antwerpse handelsrechter.

Stichter en grootaandeelhouder Gabriel Fehervari is in elk geval de controle over zijn bedrijf kwijt. Het zullen immers niet meer de toplui van Alfacam, maar gerechtsmandatarissen zijn die de uitverkoop organiseren.

Voor Fehervari is het kapseizen van Alfacam een financiële nachtmerrie. Hij bezit met zijn vrouw 59 procent van de aandelen. Andere grote aandeelhouders zijn durfkapitalist Gimv en de bank ING. Een klein kwart van Alfacam is in handen van beursbeleggers. De koers van het aandeel duikelde sinds het glorierijke beursdebuut in 2007 van 18 euro naar amper 70 eurocent. De beurshandel werd gisteren geschorst.

De neergang van het bedrijf zette zich in toen het Exqi Plus-project flopte in 2010. Fehervari, die tot dan Alfacam deed groeien met tv-opnames van grote evenementen, wou zelf een volwaardige tv-zender uit de grond stampen, Exqi Plus. Maar de zender flopte en Alfacam kreeg zijn schuldenberg nooit meer onder controle.