© HBvL

Waar of niet waar? "Wie bang is om ziek te worden, wordt sneller ziek”

Dagelijks worden we overstelpt met medisch nieuws. Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.

Dr. Marleen Finoulst

FACT

Met de koude wintermaanden lopen we allemaal te kuchen en te snotteren. Al maakt u zich daar maar best niet te veel zorgen over, want wie bang is om ernstig ziek te worden, wordt het net sneller. Dat blijkt uit een nieuwe Noorse studie.

CHECK

Onderzoekers van de Noorse universiteit van Bergen volgden een groep mensen geboren tussen 1953 en 1958. Die groep vulde in 1997 een vragenlijst in waarin gedetailleerd geïnformeerd werd naar hun angstgevoelens en waarbij ze een score toekenden aan de mate van bezorgdheid over hun gezondheid. Verder werden ze allemaal lichamelijk onderzocht. Mensen met een hartziekte werden uitgesloten.

De deelnemers werden gemiddeld 7 jaar opgevolgd en in 2009 ging me na hoeveel mensen een hartziekte hadden ontwikkeld en of er een verband was tussen bang zijn om ziek te worden en een hartziekte. Uit de analyse blijkt dat 710 mensen van de 7.052 deelnemers, dus zo’n 10%, erg bezorgd waren om hun gezondheid. Men noemt ze hypochonders. Van deze subgroep ontwikkelde 6% een hartziekte in vergelijking met 3% van de totale groep. Dat betekent dat hypochonders 73% meer kans lopen om een hartziekte te ontwikkelen.

De onderzoekers sloten daarbij zo veel mogelijk de invloed van andere risicofactoren uit, zoals leeftijd, geslacht, burgerlijke staat, opleidingsniveau, alcoholconsumptie, roken, beweging, lichaamsgewicht, cholesterol, bloeddruk en diabetes. Ze concluderen dat hevige bezorgdheid om de eigen gezondheid mogelijk een risicofactor is voor het ontwikkelen van een hartziekte.

Hoe zeker is dat nu? Dit is wel een goed uitgevoerde studie die zo veel mogelijk andere risicofactoren voor het ontwikkelen van hartziekte uitsloot, maar daarmee is nog niet bewezen dat bang zijn om ziek te worden ook echt ziek maakt. Er kunnen steeds andere, nog onbekende factoren een rol spelen. Bovendien bestaat er geen verklaring voor dit verband.

Anderzijds is dit niet de eerste keer dat dergelijke associatie wordt aangetoond. Onderzoek van Johan Denollet, een uitgeweken Vlaming die al jaren aan de Universiteit van Tilburg werkt, heeft al in diverse studies aangetoond dat binnenvetters (hij noemt ze mensen met een type D persoonlijkheid) vaker hartziekten ontwikkelen. Binnenvetters en hypochonders hebben ongetwijfeld wat gemeen.

70% WAAR

Mensen die voortdurend angstig zijn om iets ernstigs te mankeren, zouden meer risico lopen om een hartziekte te ontwikkelen. Of het hier om een rechtstreeks verband gaat, is niet duidelijk, maar eerder onderzoek wees ook al in die richting.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer