Direct naar artikelinhoud

Medvedev: 'Kans dat Assad aanblijft wordt kleiner en kleiner'

Volgens de Russische premier Dmitri Medvedev worden de kansen 'kleiner en kleiner' dat de Syrische president Bashar al-Assad aan de macht zal kunnen blijven. Medvedev heeft dit gezegd in een interview met CNN, volgens een transcriptie die gisteren werd gepubliceerd door zijn staf.

Russische zegslieden hebben er al eerder op gezinspeeld dat de dagen van Assad zijn geteld, maar de uitspraak van Medvedev zijn de duidelijkste uitspraak in die richting van de kant van Moskou tot nu toe. "Ik denk dat elke dag, elke week en elke maand de kansen op zijn aanblijven kleiner en kleiner worden", aldus de Russische premier.

"Maar ik herhaal", voegde hij eraan toe, "dat hierover moet worden besloten door het Syrische volk. Niet door Rusland, de Verenigde Staten of enig ander land." Moskou heeft steeds de westerse landen, Turkije en Arabische staten in de Golf verweten zich te mengen in de Syrische burgeroorlog met hun steun aan de oppositie.

Rusland is een oude bondgenoot van Syrië en heeft het regime van Assad steeds in bescherming genomen tegen de bemoeienis van landen die hem graag zien verdwijnen. In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Rusland de afgelopen twee jaar drie maal gestemd tegen resoluties waarin de Syrische regering werd veroordeeld.