Direct naar artikelinhoud

PayPal-voorzitter nieuwe topman van Yahoo!

Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo! heeft een nieuwe CEO gevonden. Scott Thompson, bekend van PayPal zal de ontslagen Carol Bartz opvolgen.

Scott Thompson is vooral bekend als voorzitter van de onlinebetaaldienst PayPal, een divisie van de onlineveilingsite eBay. Vier maanden na het abrupte ontslag van Bartz is werd hij aangeduid als haar opvolger.

De taken van Bartz waren sinds begin september in handen van financieel directeur Tim Morse, die nu opnieuw zijn vroegere rol zal vervullen onder Thompson. Die zal zich volgens Yahoo!-voorzitter nu gaan concentreren op 'de kernactiviteiten' van de op drift geraakte internetgigant.

Net dat gebrek aan een duidelijke koers is wat tot het ontslag van Bartz leidde. Dat gebeurde op zijn zachtst gezegd erg bot. "To all, I'm very sad to tell you that I've just been fired over the phone by Yahoo's Chairman of the Board", klonk het bitter in een interne mail waarin Bartz begin september het nieuws aankondigde.

Hoewel ze zich duidelijk gedumpt voelde, kon Bartz moeilijk beweren dat ze Yahoo! weer op een pad naar groei had gekregen. Integendeel, het bedrijf werd steeds meer in de marge gedrongen door andere populaire sites zoals Google en Facebook. Hoewel de portaalsite nog steeds indrukwekkende trafiekcijfers kon voorleggen, slaagde het management er maar niet in die trafiek ook om te zetten in groeiende inkomsten.

De voorbije maanden gonsde het van de geruchten over wat de toekomst zou brengen voor Yahoo!. Een interne strategische evaluatie door de raad van bestuur sloot geen enkele optie uit. Een volledige verkoop van het bedrijf werd niet uitgesloten. Potentiële overnemers waren Alibaba, de Chinese partner van Yahoo! waarmee de relaties verzuurd waren, en private-equityspelers zoals Silver Lake.

Afstoten van activiteiten

Er werd ook al druk gespeculeerd over mogelijke desinvesteringen zoals het afstoten van de Aziatische activiteiten, die 17 miljard dollar zouden kunnen opbrengen. In het persbericht over de aanstelling van Thompson valt niets te lezen over eventuele aankondigingen in die zin. Wel wordt opvallend vaak herhaald dat hij het bedrijf opnieuw naar de kernactiviteiten moet brengen. Dat laat heel wat marge voor het afstoten van activiteiten die niet langer tot die kern gerekend worden.