Direct naar artikelinhoud

VS-soldaten urineren op lijken van taliban

Het Amerikaans leger is opnieuw in opspraak gekomen voor misstappen van soldaten in Afghanistan. Er is een video opgedoken waarin mariniers urineren op de lichamen van wat taliban lijken te zijn.

Het is niet duidelijk wanneer de beelden genomen zijn of wie de video op het internet heeft gezet. Te zien is hoe vier mannen, gekleed in het uniform van het marinekorps, rond een aantal dode lichamen staan en erop lijken te urineren. Wie de doden zijn, is niet goed te zien. Het gaat om vier mannen, gekleed in losse kleren. Wellicht zijn het Afghanen. Een stem zegt: "Nog een goede dag, kameraad."

De video werd woensdag online gezet op de site LiveLeak en het marinierskorps reageerde bijna prompt door te zeggen dat de video onderzocht zou worden. "Dit komt niet overeen met onze kernwaarden", klonk het. Later zou luitenant-kolonel Jay Stout, een voormalige piloot bij het marinekorps, aan Al Jazeera verklaren dat mariniers doden om te winnen. "En soms doden ze veel en dat is ok, dat is oorlog", verklaarde Stout. "Maar in de overwinning worden wij getraind om medelevend te zijn, om respect te hebben, en dit incident is geen van beide."

Het Pentagon reageerde verontwaardigd. "Ongeacht de omstandigheden en wie er in de video opduikt, gaat het hier om walgelijk gedrag, onaanvaardbaar voor iemand in uniform", zei woordvoerder John Kirby. "Mijn maag keerde zich om."

Ook de Afghaanse president Karzai reageerde verbolgen. "Deze daad van Amerikaanse soldaten is gewoon onmenselijk en ten strengste te veroordelen", zei hij in een verklaring. "De Amerikaanse regering moet de video snel onderzoeken en de strengste straf uitspreken voor de schuldigen."

Het is niet de eerste keer dat het Amerikaanse leger in opspraak komt met soldaten die zich misdragen in Afghanistan of Irak. Er was natuurlijk het schandaal in de gevangenis van Abu Ghraib, waar soldaten gevangenen lieten poseren in mensonterende posities. In Afghanistan was er vorig jaar het schandaal rond het zogenaamde 'kill team' van de vijfde Stryker Brigade. Militairen van die brigade doodden Afghanen en positioneerden hun lijken op die manier dat het leek alsof zij de Amerikanen hadden aangevallen. Sommige lijken werden verminkt: zo werd bij een Afghaan een vinger afgesneden en meegenomen als trofee.

Verzoening

Qari Yusuf Ahmadi, een woordvoerder van de taliban, zei aan de BBC dat het niet de eerste keer was dat Amerikaanse soldaten zulke daden plegen. "De aanslagen op Amerikanen zullen doorgaan", zo concludeerde hij. Maar in een latere verklaring was de groepering minder veroordelend. Er stond nog wel te lezen dat het "niet het enige voorbeeld was van gruwelijke daden van Amerikanen in Afghanistan", maar er werd ook gezegd dat het incident geen invloed zou hebben op de geplande gesprekken met de VS.

Het is nog lang geen vrede tussen de internationale troepenmacht in Afghanistan en de taliban, maar vorige week lieten de militanten wel weten dat ze bereid waren een politiek bureau te openen in Qatar. Daar zouden verzoeningsgesprekken kunnen worden gevoerd met de Afghaanse regering en de westerse bondgenoten. De Amerikanen hebben al bevestigd een gezant te zullen sturen naar Qatar.