Direct naar artikelinhoud

Kapellen leert jonge mannen wat kan

Het asielcentrum in Kapellen organiseert al zes jaar cursussen seksuele opvoeding voor asielzoekers. Met een confronterende Powerpoint-presentatie en een gesprek leren mannen hoe ze hier met vrouwen horen om te gaan.

Noorwegen geeft sinds 2012 lessen seksuele opvoeding aan asielzoekers, het Antwerpse Kapellen doet het al sinds 2010. De aanleiding was een incident in het zwembad van Kapellen. Enkele jonge asielzoekers zouden er meisjes in bikini onder water hebben gestreeld. Volgens Britt De Herdt, plaatsvervangend directeur van het centrum, dachten de jonge mannen dat alles mocht, omdat ze een bikini droegen.

Tijdens de cursussen krijgen de mannen slides met confronterende stellingen voorgeschoteld. Zo wordt weerlegt dat alle vrouwen ervan houden te worden nagefloten en dat het niet oké is om een vrouw in minirok een slet te noemen. Daarna volgt een gesprek, waarbij ze vragen kunnen stellen aan de begeleider.

Ook vrouwelijke asielzoekers krijgen seksuele begeleiding. Bij hen ligt de focus op empowerment, zegt De Herdt op Radio 1. Er wordt hen met andere woorden bijgebracht dat ze hier dezelfde rechten hebben als mannen.

Het voorbeeld van Kapellen vindt bijval. In Arendonk waren ze zo'n cursus aan het uitrollen, maar wachten ze nu op het initiatief van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). In Gent maken ze meteen werk van een cursus vrouwvriendelijkheid. Fedasil maakt zich sterk dat de asielcentra nieuwkomers al een intake-cursus over de Europese waarden en normen geven. Daarin komt de gelijkheid tussen mannen en vrouwen aan bod, net als hoe ze zich hier in het verkeer moeten gedragen.