Direct naar artikelinhoud

Laatste Van Gogh in Belgisch bezit?

Op 7 november wordt bij Sotheby's in New York Korenvelden van Vincent van Gogh geveild, een van de laatste grote Van Goghschilderijen in privéhanden. Dominique-Charles Janssens, Belg en eigenaar van de Auberge Ravoux in Auvers-sur-Oise, waar Van Gogh in juli 1890 zelfmoord pleegde, zamelt geld in via internet om het werk aan te kopen. Geschatte prijs: 24 miljoen euro.

door Eric Rinckhout

NEW YORK l 'Ik wil de droom van Van Gogh realiseren', zegt de uitgeweken Belg, 'en het werk in zijn sterfkamer hangen. Een van zijn laatste wensen was om in een café een tentoonstelling van zijn werk op te zetten.' Van Gogh schilderde Korenvelden twee weken voor zijn dood.

Dominique-Charles Janssens beseft dat het een huzarenstuk zal zijn om de benodigde 24 miljoen euro samen te krijgen. En dat is nog maar de geschatte waarde van het doek. Experts geloven dat het werk wel eens voor een veelvoud daarvan afgehamerd zou kunnen worden.

Maar Janssens blijft optimistisch: "Ik heb vandaag nog zeventien cheques binnengekregen. Van 500 euro en 500 dollar. Een Amerikaans dametje van 80 stuurde me een cheque van vijf dollar, het kost me meer omdie te verzilveren maar het raakt mij dat zo iemand ook geld stort. We krijgen ongelooflijk veel reacties en er is ook zeer veelpersbelangstelling - de Franse televisie, The New York Times en CNN - maar we hebben helaas erg veel tijd verloren door technische problemen. Ik heb acht bankrekeningen geopend zodat mensen in euro's, dollars en yens kunnen storten, maar met de Al Qaidaperikelen wordt alles dubbel gecontroleerd. We zijn pas op 13 oktober echt kunnen starten."

Wie geldt stort, krijgt een persoonlijke code om het schilderij zodra het in de kamer hangt dag en nacht via webcam te bekijken.

Toch vreest Janssens dat hij niet aan zijn 24 miljoen euro geraakt. "Daarom heb ik een tweede strategie. Het project heeft intussen zoveel publiciteit gekregen dat de koper van het schilderij niet onverschillig kan blijven voor onze droom. Misschien lukt het om het werk in bruikleen te krijgen, het mag niet in een kluis verdwijnen. Dan kunnen we het hangen in het kleinste museum ter wereld: zeven vierkante meter kamer en één schilderij. A room with a view. Ik ben er in elk geval klaar voor: aan één muur van Van Goghs sterfkamer is een hightech vitrine bevestigd, van dezelfde ontwerpers als de Mona Lisa-vitrine in het Louvre. Het werk kan veilig tentoongesteld worden."

Mocht het niet lukken, dan blijft Janssens verder fondsen inzamelen. "We doen drie jaar voort," zegt hij. "Ik weet nu al dat er zich in 2009 weer een mogelijkheid voordoet om een belangrijke Van Gogh te kopen."

Dominique-Charles Janssens heeft zijn passie voor Van Gogh te danken aan een auto-ongeval, twintig jaar geleden vlak bij de Auberge Ravoux in Auvers-sur-Oise, een gemeente ten noordwesten van Parijs. Hij maakte een lange revalidatie door, begon de brieven van Van Gogh te lezen en werd gegrepen door de visie van de schilder. Nadat hij zijn job als manager bij Danone had opgezegd, kocht hij in 1987 de vervallen Auberge Ravoux op en begon hij aan een nauwgezette restauratie. "Net zoals in het Anne Frankhuis in Amsterdam is de sterfkamer van Van Gogh leeg gehouden. Het gaat om de emoties."

Op 27 juli 1890 liep Vincent Van Gogh (37) de korenvelden van Auvers in en schoot zich in de borst. Hij strompelde terug naar de Auberge, waar hij zijn laatste weken had doorgebracht en stierf er twee dagen later in kamer nummer zeven. Omringd door zijn schilderijen van de korenvelden in de buurt. Vincent rust er op het dorpskerkhof, samen met zijn broer Theo. De Auberge Ravoux ontvangt inmiddels 250.000 bezoekers per jaar.

"De Auberge is het enige huis van Van Gogh dat gebleven is zoals het was. Na zijn zelfmoord werd zijn kamer nooit meer verhuurd. Ze is nog altijd in de authentieke staat."

Info: www.vangoghsdream.org.