© *

Bijna 90 procent van de Vlamingen is wel eens jaloers in een relatie

Bijna 89 procent van de Vlamingen is wel eens jaloers wanneer hun partner met een ander afspreekt of over persoonlijke dingen praat. Dat blijkt uit een online jaloezietest, die meer dan 80.000 keer werd ingevuld. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn, want er is een onderscheid tussen normale en ongezonde jaloezie. Het is die laatste vorm die vaak een basis vormt voor partnergeweld.

tib

56 procent van de Vlamingen wil vaak of altijd weten waar zijn of haar partner is, 44 procent vindt het soms moeilijk als die partner iets zonder hem of haar gaat doen, 32% wil soms of vaak niet dat zijn of haar partner omgaat met mensen van het geslacht waar die op valt en 63% graag aan iedereen laat merken dat zijn/haar vriend(in) van hem/haar alleen is.

Het zijn enkele resultaten uit een anonieme online test, die in september samen met een campagne gelanceerd door vrouwenorganisatie Zij-kant in samenwerking met Beweging tegen Geweld en VIVA-SVV. Bedoeling van de campagne is het onderwerp jaloezie bespreekbaar maken, aangezien een negatieve vorm van jaloezie vaak een basis vormt voor partnergeweld.

37 procent van de Vlamingen vertoont soms problematisch jaloers gedrag, en vooral jonge mensen (onder de 35) zeggen vaak jaloers te zijn. Vrouwen zijn iets jaloerser dan mannen.

"89 procent van de Vlamingen geeft aan zich wel eens jaloers te voelen", zegt Vera Claes van Zij-kant. "Dat hoeft niet altijd problematisch te zijn, een beetje reactieve jaloezie is menselijk. Het is pas wanneer mensen hoog scoren op preventieve jaloezie dat er mogelijk een probleem is. Dan ga je namelijk reageren voor er iets gebeurt, je partner controleren en jezelf soms dingen inbeelden. Van die vorm van jaloezie weten we dat hij aan de grondslag kan liggen voor partnergeweld. Voor wie zichzelf daarin herkent, hebben we tips en een aantal adressen voor professionele hulp op de campagnewebsite".

Wie de test zelf nog wil doen, kan dat hier. Meer info over jaloezie vind je op de website www.horenzienenpraten.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer