Direct naar artikelinhoud

EU legt Brussels Airlines op rooster

De Europese Commissie vermoedt dat Brussels Airlines prijsafspraken heeft gemaakt met TAP Air Portugal. Als de Belgische maatschappij schuldig wordt bevonden, dreigt een boete van bijna 100 miljoen euro of 10 procent van de omzet. Maar zover is het nog niet.

De Europese Commissie verdenkt Brussels Airlines van prijsafspraken met zijn sectorgenoot TAP Air Portugal. Daarom heeft ze, in samenwerking met de Belgische Raad voor de Mededinging, vorige week een huiszoeking uitgevoerd in de gebouwen van de Belgische luchtvaartmaatschappij.

De huiszoeking past in een onderzoek dat de Commissie begin dit jaar opende naar de commerciële samenwerking tussen de twee. TAP en Brussels sloten op een aantal routes zogenaamde 'codeshareakkoorden' waardoor een maatschappij tickets kan verkopen op het toestel van een andere. Daarbij mogen echter geen prijsafspraken worden gemaakt.

De Commissie vermoedt dat de twee partijen daarbij de Europese antikartelregels hebben geschonden en zo de concurrentie hebben verstoord. Onaangekondigde huiszoekingen vormen een eerste stap in een onderzoek naar mogelijke anticompetitief gedrag, zo luidt het, maar ze zeggen niets over de schuldvraag. Dergelijk onderzoek is ook niet gebonden aan een tijdslimiet. Brussels Airlines liet weten dat het alle medewerking verleent aan de Europese Commissie, maar wou geen commentaar geven.

Brussels Airlines heeft tientallen codeshareakkoorden met andere luchtvaartmaatschappijen, vooral met partners uit de Star Alliance. Op Lissabon en Porto bieden zowel TAP als Brussels vluchten aan met eigen toestellen en verkopen ze tickets op de vliegtuigen van de ander. Op Faro vliegt enkel Brussels Airlines met eigen toestellen.

Codeshareakkoorden zijn een courante praktijk in de luchtvaart omdat ze een maatschappij toelaten haar aanbod uit te breiden zonder eigen vliegtuigen in te zetten. De Commissie onderzoekt ook een samenwerkingsakkoord tussen Lufthansa en Turkish Airlines. Lufthansa heeft 45 procent in Brussels Airlines.