Direct naar artikelinhoud

'Palin snoof coke, rookte wiet en had buitenechtelijke affaire'

Het is al heel lang een populair gezelschapsspel in de Amerikaanse politiek: gaat Sarah Palin zich kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen? Maar steeds meer Republikeinen krijgen er genoeg van. Op de koop toe verschijnt er volgende week een schandaalboek over haar van de hand van journalistiek veteraan Joe McGinniss.

Sarah Palin is behalve politicus ook een beroemdheid. En die hoeven niet veel te doen om aandacht te krijgen. Volgende week komt een nieuw boek over haar uit: The Rogue: Searching for the Real Sarah Palin. De auteur is de journalistieke veteraan Joe McGinniss. Hij betrok voor het boek de woning pal naast Palins huis in Alaska.

Hij zou hebben ontdekt dat ze als student samen met haar professor marihuana rookte, dat ze cocaïne snoof boven een olievat en dat ze een affaire had met een zakenvriend van haar man Todd. "Die hockeymoeders toch", schreef een blogger. Als ze waar zijn, vallen deze 'onthullingen' in de categorie huis-tuin-en-keukenzonden. Of daarvoor de toepassing van een weinig fijnzinnige journalistieke krakersmethode was gerechtvaardigd, moet iedereen voor zichzelf beoordelen. McGinniss zal ongetwijfeld vurig hopen dat Palin zich kandidaat stelt voor het presidentschap.

Laat maar zitten, voor ons hoeft dat niet meer, wordt in de Republikeinse partij gezegd, zelfs onder aanhangers van de rechts-populistische Tea Party. Het is het risico dat iedereen loopt die het verleidingsspel te ver doorvoert.

Palin, de oud-gouverneur van Alaska, duikt herhaaldelijk op in Iowa en New Hampshire, twee staten waar de eerste voorverkiezingen voor de Republikeinse nominatie worden gehouden. Dat doet vermoeden dat ze zich kandidaat zal stellen. Maar wanneer ze daarnaar gevraagd wordt, weigert ze steevast dat te bevestigen. Het enige wat ze erover kwijt wil, is dat ze eind september haar besluit zal nemen.

Fanatisme

Jim DeMint, een senator uit South Carolina en een Tea Party-prominent, gelooft niet meer dat Palin alsnog zal aanschuiven bij het Republikeinse kandidatenveld. "Het lijkt er niet op dat zij gaat meedoen", zei hij tegen CBS News.

Anderen gaan nog een stapje verder: zij willen niet eens meer dat ze voor het presidentschap gaat. Op Fox news zei Ann Coulter, een conservatieve publiciste, dat ze zich stoort aan het fanatisme van Palins aanhangers. "We waren allemaal dol op Sarah Palin vanwege haar vijanden. Ik begin een hekel aan haar te krijgen vanwege haar fans."

Dat laatste stoort ook de Republikeinse blogger Erick Erickson. Omdat zij zich almaar geen kandidaat stelde, ging hij zich op anderen richten. Maar "je afwenden van Sarah Palin is hetzelfde als de Scientologykerk verlaten", zegt hij. Op het internet openden Palins sympathisanten de aanval op hem.

Standpunten uitdragen

Palin is geliefd bij veel activisten van de Tea Party. Zij is voor hen de ideale anti-establishmentkandidaat. Ze neemt het niet alleen op tegen de gevestigde orde in de Republikeinse partij, maar negeert ook de traditionele media. Maar volgens Ryan Rhodes, voorzitter van de Tea Party in Iowa, wordt het aantal Republikeinse kandidaten eerder kleiner dan groter. "Voor mij is het belangrijker dat ik de standpunten van de Tea Party goed uitdraag dan dat ik me bezig houd met de vraag of Sarah Palin wel of niet meedoet." Hierbij speelt waarschijnlijk ook de kandidatuur van Michele Bachmann (zie hiernaast) een rol: zij was er wel vroeg bij en bedient naar hartelust het rechts-populistische sentiment.