Direct naar artikelinhoud

Cipiers dreigen met staking na mislukt overleg

Per 100 dagen dat cipiers moeten werken, zijn ze 9,4 dagen ziek. Dat ziekteverzuim ligt een stuk hoger dan bij de federale ambtenaren, die zich 'maar' 6,8 dagen op 100 ziek melden. Sinds januari werden er ook al 1.548 agenten ingezet in de gevangenissen omdat de cipiers staakten.

Het ziekteverzuim bij de cipiers ging de afgelopen jaren fors de hoogte in. In 2008 lag het verzuim nog op 7,15 procent, in 2009 op 7,91 procent, in 2010 op 9,21 procent. Het directoraat-generaal voor de strafinrichtingen, dat de cijfers vrij geeft, vlooide uit dat er geen verband is tussen de ouderdom en/of overbevolking in bepaalde gevangenissen en het ziekteverzuim. Zo 'scoort' de gevangenis van Antwerpen onder het gemiddelde qua aantal ziektedagen bij het personeel, terwijl dat een van de meest overbevolkte gevangenissen is van het land.

De cipiers zaten gisteren uren samen met minister Annemie Turtelboom (Open Vld), bevoegd voor Justitie. De metaaldetectoren die zij aanbood, vinden de cipiers, samen met andere beloftes, onvoldoende. Zij oordeelden dat het overleg met de minister niets heeft opgeleverd en overwegen een nationale stakingsaanzegging.

De vakbonden zijn daarmee niet aan hun proefstuk toe dit jaar. De laatste vier maanden moesten er 1.548 lokale en federale agenten inspringen in de gevangenissen omdat de cipiers het werk hadden neergelegd. Daarbij ging het om twee nationale stakingen en de staking in Vorst.

>> 7