Direct naar artikelinhoud

Nieuwe regels in Wall Street

De hervorming van Wall Street die het VS-Congres donderdag goedkeurde, is de meest verregaande nieuwe regelgeving voor de Amerikaanse financiële sector sinds de Grote Depressie. De wet maakt een einde aan decennia van deregulering. De eerste reacties van de financiële sector zijn gemengd.

Amerikaanse financiële hervorming maakt einde aan decennia van deregulering

De nieuwe wet gaat volgende week ter ondertekening naar VS-president Barack Obama en wordt vervolgens van kracht. De hervorming moet het Amerikaanse financiële speelveld stabiliseren met een reeks nieuwe, strengere regels en scheidsrechters, en er op die manier voor zorgen dat een herhaling van de financiële crisis van 2008 onmogelijk wordt.

De Republikeinse senator Richard Shelby uit Alabama noemde de hervorming donderdag een monster. “Ik geloof dat ze de competitiviteit van de Amerikaanse economie ondermijnt”, zei hij. “Deze wet doet spijtig genoeg heel weinig om ons systeem veiliger te maken.”

President Obama, die een prioriteit maakte van deze hervorming, beweerde het tegendeel. “De financiële industrie staat centraal in het vermogen van onze natie om te groeien en welvarend, competitief en innovatief te zijn”, zei hij. “Deze hervorming zal vernieuwing niet in de weg staan, maar stimuleren. Tenzij uw zakenmodel afhangt van de kantjes eraf lopen en klanten bedriegen, hebt u niets te vrezen.”

Ondanks alle politieke onmin was iedereen het er bij Obama’s aantreden, begin 2009, nochtans over eens dat Wall Street strenger gereguleerd moest worden. Enkele maanden eerder had uit de hand gelopen speculatie met derivaten op basis van kelderend vastgoed ervoor gezorgd dat een aantal zakenbanken failliet gingen, terwijl andere met honderden miljarden dollars aan belastinggeld gered moesten worden.

De financiële crisis van 2008 was de ernstigste sinds de jaren dertig. Maanden werd gevreesd voor een herhaling van de Grote Depressie van dat decennium. De gevolgen van de wereldwijde recessie die het resultaat was van de Wall Streetcrisis zijn nog steeds voelbaar, onder andere in de torenhoge Amerikaanse werkloosheid en de schuldencrisis in de eurozone.

Dat alles moet in de toekomst onmogelijk worden. De financiële hervorming geeft de Amerikaanse overheid meer macht om falende financiële instellingen te ontmantelen, zodat ze niet meer het hele systeem kunnen meesleuren in hun val. De financiële sector zal zelf moeten opdraaien voor zulke liquidaties, zodat onpopulaire bailouts met belastinggeld vermeden voortaan worden.

Zakenbanken zullen aan een reeks strengere regels onderworpen worden. De handel in derivaten zal voortaan op openbare, transparante beurzen plaatsvinden. Commerciële consumentenbanken zullen een aantal derivaten niet langer mogen verhandelen.

Een nieuw openbaar agentschap zal consumenten beschermen tegen oneerlijke leenpraktijken. Tegelijkertijd zullen consumenten verplicht worden om uitgebreider te bewijzen dat ze hun leningen kunnen betalen. Zogenaamde ‘subprime’-vastgoedleningen aan gezinnen met onvoldoende middelen, lagen in 2008 mee ten grondslag aan de crisis.

Om de toestand van het hele systeem in de gaten te houden wordt een Financial Stability Oversight Council in het leven geroepen. Die moet de vorming van gevaarlijke nieuwe bubbels opsporen voor ze uit elkaar spatten.

De financiële sector reageert gemengd. Bill Gross, de oprichter van de investeringsfirma Pimco, toonde zich in The Wall Street Journal ontevreden. “Wall Street is nog steeds baas in Washington. In plaats van de lobbyisten te laten verwateren wat gedaan moest worden, had men beter Paul Volcker (de ex-baas van de Amerikaanse centrale bank, TV) aangesteld als dictator.”

Mark Zandi, hoofdeconoom van het kredietratingsbureau Moody’s, was in dezelfde krant milder. “Dit zal toekomstige crises niet onmogelijk maken, maar wel minder waarschijnlijk. Wanneer we crisissen meemaken, zullen ze minder ernstig zijn, dankzij de nieuwe middelen om falende instituties te ontmantelen en nieuwe manieren om het hele systeem te evalueren.”