Direct naar artikelinhoud

Siciliaanse maffia pompt zwart geld in groene energie

Nadat de Italiaanse maffia decennialang grof geld verdiende met het dumpen van zwaar chemisch afval, investeert ze steeds meer geld in ‘groene’ energie. Bij een grote politieactie in Sicilië werden meer dan 40 verdachte bedrijfjes opgerold.

Bij de actie werden activa ter waarde van 1,9 miljard euro in beslag genomen. Het zou gaan om de grootste inbeslagname van maffiagerelateerd kapitaal aller tijden.

Het onderzoek brengt aan het licht dat de maffia al enkele jaren greep probeert te krijgen op de Italiaanse groene-energiemarkt. Vooral windenergie wekt hun belangstelling. De windmolenparken schieten als paddestoelen uit de grond in het tot voor kort ongerepte Siciliaanse landschap. Tot dusver werden een dertigtal parken gebouwd. Een aantal daarvan werden gefinancierd met misdaadgeld. In Italië kunnen producenten van groene energie een subsidie tot 180 euro per geproduceerd kilowattuur krijgen, het hoogste bedrag in heel Europa. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de georganiseerde misdaad greep probeert te krijgen op deze lucratieve business, om op die manier criminele winsten wit te wassen. Dat de maffia-windmolenparken vaak amper stroom leveren is blijkbaar geen struikelblok.

De bal ging aan het rollen na de arrestatie van de Siciliaanse zakenman Vito Nicastri. Nicastri stond aan het hoofd van verschillende schimmige bedrijfjes die windmolens en zonnepanelen exploiteerden. De omvang van Nicastri’s windmolenimperium was zo groot, dat hij de bijnaam signore dei venti kreeg, ‘heer der winden’. Bovendien zou Nicastri nauwe banden hebben met Matteo Messina Denaro, de vermoedelijke nummer 1 van de Siciliaanse maffia.

Nicastri is maar een van de vele entrepreneurs die een graantje willen meepikken van de lucratieve handel in groene stroom. Bij een eerdere politieactie werden vijftien personen opgepakt, die ervan werden verdacht 30 miljoen euro Europese subsidies op te strijken. Een van de verdachten was de voorzitter van de nationale maatschappij voor windenergie. Hoewel hem niets ten laste werd gelegd, toont zijn arrestatie aan hoever de georganiseerde misdaad al is geïnfiltreerd in het ‘maagdelijke’ domein van de windenergie.

Voor de inplanting van hun windmolenparken doen de signori dei venti beroep op plaatselijke landbouwers. Nu ze de opbrengsten van hun landbouwproducten jaar na jaar zien terugvallen, is het geld van de maffia an offer they can’t refuse.

De manier waarop de maffia de groene-industriesector probeert in te palmen krijgt een wel erg wrange bijsmaak wanneer je bedenkt dat ze vroeger vooral geld probeerde te slaan uit het dumpen van industrieel afval. De impact daarvan op de gezondheid van de plaatselijke bevolking laat zich dagelijks voelen. Maar ook de huidige boom in windmolenparken stuit veel Sicilianen tegen de borst. Ze zien de wildgroei aan molens als een bezoedeling van het landschap. Al durven weinigen dat luidop toegeven, uit vrees voor represailles. Ondanks acties als die van dinsdag, blijft de maffia onverminderd haar stempel drukken op het leven van de Siciliaanse bevolking.