Direct naar artikelinhoud

Terreurverdachte sterftopsnelweg

Tijdens een wilde achtervolging op de A8/E429 in Aat heeft de politie gisternamiddag een Algerijnse terreurverdachte neergeschoten.

Hakim B. (39), inwoner van Anderlecht en eigenaar van een transportbedrijf, zou banden hebben met terroristische organisaties. Hij werd zowel in ons land als in Frankrijk gevolgd. "Eind 2012 had het federaal parket vanuit Frankrijk twee rogatoire commissies ontvangen over de man", zegt Wenke Roggen, woordvoerster van het parket. "Naar aanleiding van die hulpvragen is zowel een eigen Belgisch onderzoek opgestart als een gemeenschappelijk Frans-Belgisch onderzoeksteam opgericht."

Het is niet geweten of Hakim B. al eerder veroordeeld werd. In de VS werd een man met dezelfde naam en leeftijd tweemaal veroordeeld. Het parket kon gisteravond niet bevestigen of het over dezelfde man gaat. Er werden ook huiszoekingen gehouden op twee andere adressen. Het is niet duidelijk wat die acties opleverden.

De man liep tegen tegen de lamp toen hij vorige week donderdag een een restaurant in zijn gemeente overviel. Samen met enkele handlangers viel hij bij dag restaurant De Pajot binnen. De daders gingen zeer brutaal te werk. De zaakvoerders moesten de inhoud van de kluis afgeven, maar deden dat te traag. Er werden geschoten en een zaakvoerder raakte zwaargewond.

De daders konden ontsnappen, maar blijkbaar werd de politie al snel op het spoor van Hakim B. gezet. Gisterenmiddag wou de politie overgaan tot arrestatie, maar die ontaardde in een wilde achtervolging op de A8/E429. Op een bepaald moment probeerde de dertiger met zijn terreinwagen de politievoertuigen te laten kantelen in de berm. Toen dat niet lukte, toonde hij een wapen en ter hoogte van Aat opende de verdachte het vuur. De politie schoot terug. Er gingen acht kogels dwars door de voorruit van de wagen met Franse nummerplaat. De gangster overleed ter plekke.

Kalasjnikovs

De snelweg werd meteen afgesloten. Op de gsm van Hakim B. trof de politie een bericht aan dat zou wijzen op de aanwezigheid van explosieven in zijn appartement. Meteen werden een speciaal interventieteam en de ontmijningsdienst DOVO naar de Hoffelijkheidsstraat in Anderlecht gestuurd. Zij troffen een vrouw aan in het appartement van de overleden misdadiger. Zij werd volgens Anderlechts burgemeester Eric Tomas (MR) gearresteerd. "Er bleek een groot aantal wapens te liggen", zegt die. "Zware wapens, kalasjnikovs en zo. Het is duidelijk dat het hier om meer dan een kruimeldief gaat." De man had, zo bevestigde ook het federaal parket, paramilitair materiaal gekocht, zoals kogelwerende kledij en nachtkijkers.

In het appartement was ook een grote hoeveelheid explosieven aanwezig. Het duurde tot gisteravond laat eer DOVO het appartement volledig schoongeveegd had. De straat werd afgesloten en de buren werden geëvacueerd. De autosnelweg bleef ook urenlang dicht tijdensde zoektocht naar explosieven.