Direct naar artikelinhoud

Moordenaar Toulouse was lid van zusterorganisatie Sharia4Belgium

Forsane Alizza, de radicale moslimorganisatie waar Mohamed Merah lid van was, had banden met Sharia4Belgium. In april van vorig jaar gingen ze samen in Parijs betogen tegen het niqabverbod. Forsa Alizza is ook in ons land actief.

Forsane Alizza, de 'Ridders voor de fierheid', hadden alle kenmerken van een zusterorganisatie van de radicale moslimbeweging Sharia4Belgium. Het waren eveneens salafisten en werden door veel waarnemers beschouwd als provocateurs en tot nader order ongevaarlijke gekken. Ze lieten zich in Frankrijk vooral opmerken na de invoering van het niqabverbod in april 2011. Op hun (inmiddels gesloten) website postten moslimvrouwen met verborgen camera gemaakte filmpjes van politiemensen die hen verplichtten hun hoofddoek uit te doen. Andere teksten op de site gingen over een mondiaal anti-islam-complot van 'homoseksuelen' en "het bewijs dat Osama bin Laden nog leeft".

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant was Mohamed Merah lid van Forsane Alizza en werd hij al geruime tijd gevolgd door de inlichtingendiensten. De man zou een militaire opleiding hebben genoten in Pakistan. In mei 2011 werden in Frankrijk vier moslims gearresteerd die op het punt stonden een gelijkaardige training te gaan volgen, Forsane Alizza reageerde toen ziedend en omschreef de vier als "onze broeders".

Op 9 april 2011 hield Forsane Alizza een meeting in Parijs met geestesgenoten uit Groot-Brittannië en België. Op de website werd melding gemaakt van de komst van "de broeders van Charia4Belgium" (sic). Nadat in het Franse parlement een wetsvoorstel besprak om de organisatie te verbieden, doekte ze onlangs zichzelf op.

In een reactie aan deze krant bevestigt Fouad Belkacem, de woordvoerder van Sharia4Belgium, dat hij mee ging betogen in Parijs. Hij zegt dat hij zich niet kan herinneren Merah zelf ooit te hebben ontmoet. "En als dat toch zo zou zijn, wat dan nog?", aldus Belkacem. "De betoging in Parijs was aangevraagd en toegelaten, dus so what."

Belkacem zegt te betwijfelen of de schutter in Toulouse echt lid was van Forsane Alizza. "Ik wacht op nieuws van onze Franse moslimbroeders, van de moeder en de broer van Merah. Forsane Alizza heeft nooit opgeroepen tot geweld, de mededeling van de Franse regering kan ook propaganda zijn. Sarkozy beleeft nu zijn mooiste droom."

Propaganda

Forsane Alizza heeft ook een kleine afdeling in Brussel. "Forsane Alizza is bij de Staatsveiligheid gekend als een salafistische groepering, die ook in België actief is", zegt woordvoerder Geoffrey Roucourt. "De groepering combineert proselitisme met weldadigheid, een modus operandi die in de islamitische wereld niet ongebruikelijk is, maar in ons land eerder ongewoon."

Onderzoek moet uitwijzen in hoeverre propaganda Metah aanzette tot de moordpartijen. Dinsdagnacht, nog tijdens de belegering van zijn woonst, belde Merah met Ebba Kalondo, een journaliste van de Franse nieuwszender France 24. Hij vertelde de journaliste dat hij banden had met al-Qaida, en dat zijn actie vooral gericht was "tegen het hoofddoekverbod".