Direct naar artikelinhoud

Rechters Veurne onpartijdig, ook voor boer 'die hen betaalde'

Het Hof van Cassatie meent dat de rechtbank in Veurne in alle eerlijkheid kan oordelen over Geert De Brabander, ondanks dat die West-Vlaamse landbouwer van de daken schreeuwt dat de rechters er corrupt zijn.

"In januari zullen we dus toch terecht staan voor de rechtbank van Veurne. Het zij zo." Advocaat Bart Vosters wilde het drugsproces tegen zijn cliënt, bloemkolen- en varkensboer Geert De Brabander uit Keiem, aan de rechtbank van Veurne laten onttrekken. De Brabander vreest namelijk dat hij er geen eerlijk proces zal krijgen omdat hij naar eigen zeggen niet langer smeergeld kon betalen voor een milde behandeling.

Vijftigduizend euro zou hij hebben betaald aan zijn toenmalige advocate. Zij verdeelde dat geld dan aan magistraten in Veurne, zegt hij. "Onderzoeksrechter Yves Vanmaele passeerde altijd langs de kassa." De Brabander gelooft dat hij daardoor mild gestraft werd voor zijn drugszaakjes.

In 2009 kreeg hij een straf met uitstel nadat speurders bij hem thuis enkele kilo's cannabis hadden gevonden. Enkele maanden later kwam er echter geen proces hoewel De Brabander opnieuw was met materiaal voor een cannabisplantage. In 2011 liep De Brabander opnieuw tegen de lamp toen hij wiet kweekte in loodsen van andere boeren.

De Brabander liet zijn vrouw toen een gesprek opnemen met zijn advocate. Hij overhandigde die tape aan het gerecht. Volgens De Brabander bewijst het dat de magistraten in Veurne omkoopbaar zijn. Omdat hij niet betaalde, vreest hij voor zijn proces volgend jaar het ergste.

Daar is volgens het Hof van Cassatie geen reden toe, zegt Damien Vandermeersch, persmagistraat bij het Hof van Cassatie. "De onderzoeksrechter(Vanmaele, BJM)is intussen met rust en maakt geen deel meer uit van de rechtbank. Een andere rechter die destijds betrokken was bij een vonnis over de landbouwer zal zich bij het nieuwe proces onthouden.

En verder ontkent elke strafrechter in Veurne ooit gelden te zijn aangeboden of te hebben gekregen. Advocaat Bart Vosters: "Ik had nu ook niet verwacht dat de rechters in de rij zouden staan om te zeggen dat ze zich lieten omkopen." In het arrest wijst het Hof van Cassatie er verder op dat er recent nog twee nieuwe rechters zijn benoemd.

De advocaat van De Brabander benadrukt dat het Hof van Cassatie zich niet ten gronde uitsprak over mogelijk gesjoemel in Veurne. "Dat onderzoek loopt nog bij het parket-generaal in Gent. Het is logisch dat ik wil dat daar eerst duidelijkheid over is voor mijn cliënt in januari zal terechtstaan in Veurne."