Direct naar artikelinhoud

Tien euro extra voor wie minimumloon verdient

De regering raakte het dinsdagavond eens over een pakketje maatregelen om het economisch herstel te ondersteunen. Door een verhoging van de werkbonus gaat wie het minimumloon verdient 10 euro extra per maand overhouden.

De topministers van de regering-Di Rupo bereikten gisterenavond een miniakkoord over een relanceplan. Over zaken zoals een btw-verlaging voor energie en de discussie over de loonkloof met de buurlanden werd geen eensgezindheid bereikt. "Er zat heel wat ambitie rond de regeringstafel", merkte een vicepremier dinsdagavond laat op. "Jammer dat CD&V niet mee wilde en zich zo onredelijk opstelde." Volgens een andere vicepremier is het resultaat van die blokkering dat het alleen maar moeilijker zal worden om een akkoord te vinden over de zaken die de ministers voor zich uit hebben geschoven.

Vooral over de btw-verlaging werd de voorbije dagen werd een strijd op het scherp van de snee uitgevochten. Sp.a en Open Vld waren voor, CD&V virulent tegen. De discussies waren zo bits dat het dossier nu wordt geëvacueerd naar de werkgroep Competitiviteit en Werkgelegenheid. Die krijgt tot 1 november om het dossier te onderzoeken.

De discussie over de wet van 1996, die ervoor moet zorgen dat de lonen niet ontsporen ten opzichte van onze buurlanden, werd evenmin beslecht. De regering besliste tijdens een vorige begrotingsronde de loonkloof tegen 2018 weg te werken, maar een aantal zaken moest nog worden besproken. Het gaat onder meer over de hoogte van de huidige kloof.

PS-vicepremier Laurette Onkelinx stelde dat de regering start met een theoretische kloof van 5,2 procent, maar na aftrek van allerlei verminderingen, zoals loonsubsidies, komen experts uit op een cijfer tussen 1 en 3 procent, luidde het. "Wie met een uitgestreken gezicht zegt dat de handicap minder dan 5 procent is, gelooft zichzelf niet", repliceerde Open Vld-vicepremier Alexander De Croo.

Kleinere maatregelen

Maar over een aantal kleinere maatregelen werd dus wel een akkoord bereikt. Samen met met de initiatieven die in juni zijn afgesproken, gaat het om een pakket van 260 miljoen euro. Kmo's kregen al een vermindering van werkgeversbijdragen voor de eerste drie werknemers. Voortaan is ook voor de vierde en vijfde werknemer zo'n loonlastenverlaging mogelijk. Een kmo die twee extra werknemers aanwerft, ontvangt daardoor in 2014 een bijkomende lastenverlaging van 8.000 euro. In totaal wordt voor deze maatregel volgend jaar 8 miljoen euro uitgetrokken.

Voor bedrijven en organisaties in de volcontinue sector, die 24 uur per dag draaien, wordt 24 miljoen uitgetrokken. Een verlaging van de loonkosten in de horeca en bouwsector mag 5 miljoen kosten. Naar een hogere aftrek voor investeringen door kmo's gaat 22 miljoen. Voor de lage lonen komt er een lastenverlaging van 15 miljoen. En de vermindering van sociale bijdragen voor werklozen tot 27 jaar die een job krijgen, geldt voortaan tot een leeftijd van 30 jaar. Die laatste maatregel is goed voor 30 miljoen. Een verhoging van de werkbonus levert voor iemand die het minimumloon verdient 120 euro per jaar op. Vorig jaar werd ook al een aanpassing van de werkbonus goedgekeurd. Voor een brutoloon van 1.750 euro betekent dat een extra van 260 eruo per jaar.

"Met dit begrotingsresultaat zetten we de weg naar een begroting in evenwicht resoluut voort", benadrukte premier Elio Di Rupo (PS). "De budgettaire marges zijn extreem beperkt en sinds het aantreden van deze regering is er al een inspanning van 22 miljard euro gedaan. Toch hebben we 1,1 miljard uitgetrokken om de bedrijven en de koopkracht van de gezinnen te ondersteunen."

Voorts werd ook beslist 10 miljoen uit te trekken voor de oprichting van een centrum voor cyberveiligheid. De brandweer, die gisteren nog betoogde in de Wetstraat, krijgt in 2014 20 miljoen extra. De politie 11,3.