Direct naar artikelinhoud

Amerikaanse brandweermannen doodgeschoten tijdens bluswerken

In Webster, in de Amerikaanse staat New York, zijn maandagmorgen twee brandweervrijwilligers doodgeschoten toen ze een woningbrand probeerden te blussen. Twee anderen raakten levensgevaarlijk gewond. Een van de doodgeschoten brandweermannen was tevens politieagent.

De politie denkt dat de brandweermannen in de val zijn gelokt door een 62-jarige man, die later dood werd aangetroffen. Hij bleek zichzelf door het hoofd te hebben geschoten.

Het motief van de man, William Spengler, is nog onduidelijk. Volgens de politie had hij een straf van zeventien jaar uitgezeten voor doodslag op zijn grootmoeder.

De brandweermannen werden meteen beschoten toen ze rond 5.30 uur (lokale tijd) aankwamen bij de uitslaande brand in een huis in Webster, een stadje aan de oevers van het Ontariomeer. Twee van hen kwamen toe in een brandweerwagen, de twee anderen met hun eigen auto's. Nadat ze waren beschoten, wist een van hen te vluchten en hulp te halen.

De politie zette een gepantserde auto in om twee van de neergeschoten brandweermannen weg te halen. Later werden met het voertuig ook 33 omwonenden in veiligheid gebracht. Doordat pas laat met blussen kon worden begonnen, werden vier huizen in de as gelegd en liepen nog vier woningen schade op.

In december vorig jaar werd het volgens politiechef Gerald Pickering anders zo rustige dorpje Webster ook al opgeschrikt door een brand en geweld.

Een 15-jarige jongen stak toen zijn ouderlijke woning met benzine in brand, waardoor zijn vader en twee broers van 12 en 16 jaar om het leven kwamen. Zijn moeder en 13-jarige zus bleven ongedeerd. De jongen wordt vervolgd volgens het volwassenenrecht.