Direct naar artikelinhoud

Leerkracht dader getuigt: 'Ik heb gefaald'

'Ik kon Bilal niet op andere gedachten brengen. We zijn te voorzichtig geweest uit schrik.' Zo getuigt Sara Staccino, de voormalige klastitularis van Bilal Hadfi, de jongeman die zich opblies voor het Stade de France.

"Een fijne leerling. Gemotiveerd, sociaal en geïnteresseerd", zo omschrijft Staccino de jonge Bilal Hadfi als leerling in het vijfde middelbaar in een school in hartje Brussel. Maar een jaar later veranderde alles. "Bilal had een meer dan gemiddelde belangstelling voor politiek", getuigt de lerares op Radio 1. "Maar zijn gedachten werden almaar extremer. Hij wou ook geen muziek meer luisteren omdat dat haram was (niet toegestaan voor moslims, KSC). Op een geven moment vertelde hij dat het goed was dat terreurgroep Boko Haram steeds grotere gebieden innam. Dat hij zulke gedachtesprongen maakte, verontrustte me wel."

Na de aanslagen op Charlie Hebdo begin dit jaar heerste er een gespannen sfeer in de klas. "Hij vond het terecht wat gebeurd was en voer fel uit tegen de vrije meningsuiting omdat het magazine zijn godsdienst beledigd had. Ik heb dat gesignaleerd aan de klassenraad en heb de directie daarvan op de hoogte gebracht", zegt Staccino. Maar de school nam een afwachtende houding aan. Na de aanslag op Charlie Hebdo kwam Hadfi nog een week naar school. Daarna trok hij naar Syrië.

"Ergens voel ik dit aan als een persoonlijk falen", geeft Staccino toe, die intussen op een andere school werkt. "Ook het systeem heeft gefaald. We zijn te voorzichtig geweest uit schrik om te stigmatiseren. Eigenlijk is die radicalisering heel snel verlopen. Het begon met spijbelen en toen heeft hij in enkele maanden tijd radicale beslissingen genomen."