© dapd

Nederlands parket wil motorclub Bandidos verbieden

Het Nederlandse parket wil de Bandidos, een van de belangrijkste motorbendes, op Nederlands grondgebied verbieden. Het zou het eerste verbod van die aard zijn bij onze zuiderburen. Eerdere pogingen om de Hells Angels buiten de wet te stellen als criminele organisatie, strandden.

Het openbaar ministerie heeft de rechtbank van Utrecht gevraagd de motorclub MC Bandidos te verbieden. Het openbaar ministerie vindt het bestaan van de club in strijd met de openbare orde. Het civiele verbod op de club geldt niet alleen voor de Nederlandse afdeling van de Bandidos, maar ook voor de internationale tak. Daarmee wil het OM voorkomen dat buitenlandse Bandidos in Nederland actief zijn.

“We bestrijden de clubs al veel langer op strafrechtelijk niveau. Maar dat is effectief tot een bepaalde grens. Je kunt namelijk alleen individuen aanpakken. Met een civiel verbod is het mogelijk de hele vereniging te verbieden,” zegt officier van justitie Oebele Brouwer van het Landelijk Parket in een interview met De Telegraaf.

Volgens de diensten van de procureur plegen leden van de club gewelddadige en andere ernstige feiten, zoals de handel in drugs en wapens, intimidatie en afpersing. Daarnaast leveren de gevechten van de Bandidos met rivaliserende clubs een regelrecht gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Brouwer ziet duidelijk dat alles strak wordt geregisseerd vanuit het bestuur van de motorclub. “Er gebeurt niets zonder medeweten van de leiders. De clubleiding orkestreert alle criminele activiteiten. Getuigen en overheidspersoneel worden geïntimideerd.”

Eerdere pogingen van justitie om een chapter van de Hells Angels te verbieden, strandden bij de Hoge Raad. Brouwer verwacht dan ook een hete juridische strijd. “Die kan jaren duren. De verdediging zal mogelijk tientallen getuigen willen horen en allerlei verweren gaan voeren.” Het verbod van Bandidos kan een opmaat zijn naar meerdere verboden van motorclubs. “Het Openbaar Ministerie is bezig met meerdere onderzoeken. Het ligt voor de hand dat meer verboden volgen.”

De Bandidos kwamen in de jaren 90 Scandinavië binnen en ontketenden een bloedige oorlog met de Hells Angels. Het conflict kostte tussen 1994 en 1996 het leven aan elf mensen en maakte meer dan 80 gewonden.

De laatste jaren waren er in Nederland regelmatig conflicten tussen motorclubs. Voertuigen, cafés en woningen waren het doelwit van aanvallen met molotovcocktails en granaten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer