Direct naar artikelinhoud

Pater uit 'Missie' overleden

De witte pater Baudouin Waterkeyn, bekend van de theatermonoloog Missie, is eergisteren op 83-jarige overleden in de Congolese stad Lubumbashi.

Waterkeyn was een van de missionarissen die model stonden voor de gerenommeerde theatermonoloog Missie van schrijver David Van Reybroeck.

Het theaterstuk, dat in 2007 in de Brusselse KVS in première ging, vertelt het verhaal van de blanke pater Grégoire Vanneste, die in Missie werd vertolkt door acteur Bruno Vanden Broecke. Om zijn tekst te kunnen schrijven, sprak Van Reybroeck met tientallen missionarissen uit Congo. Een van hen was Waterkeyn, die 56 jaar als witte pater werkte in Congo.

Met zijn stuk wou Van Reybrouck "de missionaris een beetje in ere herstellen, omdat ik me stoor aan de vooroordelen", zo vertelde hij in 2007 aan de Volkskrant. "Alsof elke missionaris met handen en voeten gebonden was aan de koloniale dominantie en verknechting."

Waterkeyn zelf wilde niet in de publieke belangstelling staan. Vier jaar geleden sprak hij wel uitvoerig met de huidige De Morgen-journalist Hans Vandeweghe en blikte hij terug op zijn leven. "Natuurlijk, ik heb veel fouten gemaakt. Iedereen maakt fouten. Ik wil herinnerd worden als iemand die goed wilde doen."