Direct naar artikelinhoud

Europees Parlement zet lijnen voor economisch beleid uit

Voortaan kan de Europese Commissie het macro-economisch beleid van de lidstaten steviger controleren en krijgt ze meer armslag om sancties uit te spreken tegen landen die uit de pas lopen. Dat heeft de commissie Economische en Monetaire Zaken van het Europees Parlement beslist.

De maatregelen moeten de overheidsfinanciën van de lidstaten gezonder maken, begrotingstekorten beperken en de staatsschuld doen indijken. “Het wordt nu een stuk lastiger voor landen met een groot begrotingstekort om onder sancties uit te komen”, weet Bart Staes van de groenen.

Groenen en socialisten betreuren evenwel dat de maatregelen zich focussen op stabiliteit en besparingen, waar zij ook investeringsverplichtingen op wilden nemen in het pakket. Ook het voorstel om de EU 2020-doelstellingen afdwingbaar en dus sanctioneerbaar te maken, werd niet weerhouden. “Jammer”, zegt het socialistische parlementslid Saïd El Khadraoui, “want we hadden bijvoorbeeld graag strenger toezicht op het beleid van de lidstaten rond onderwijs, tewerkstellingsgraad of investeringen in onderzoek en ontwikkeling.”

Toch zal de Europese Commissie niet enkel naar de begroting van de lidstaten kijken om de stabiliteit van de eurozone te garanderen, maar bijvoorbeeld ook naar de ontwikkeling van hun productiviteit, naar hun private schulden, hun energiebesparende maatregelen en het evenwicht op hun handelsbalans. De parlementairen spraken zich ook uit voor het verankeren van euro-obligaties in de Europese wetgeving. Zulke obligaties moeten de EU toelaten om ingrijpende investeringsprojecten mee te laten financieren door de markt.

De maatregelen worden de komende weken verder uitgediept in onderhandelingen tussen de Raad van Ministers en het Europees Parlement. In juni zouden ze definitief door de plenaire vergadering van het parlement goedgekeurd moeten worden.