Direct naar artikelinhoud

Duizenden doden, maar Gazaoorlog blijft duren

Na drie dagen rust is vrijdagochtend de oorlog tussen Israël en Hamas weer in volle hevigheid losgebarsten.

Nadat onderhandelingen tussen beide partijen in Caïro donderdagavond op niets waren uitgelopen, vlogen een paar uur later alweer de eerste projectielen vanuit Gaza richting Israël.

De Israëlische luchtmacht antwoordde vrijdag met tientallen aanvallen, waarbij een jongen van 10 jaar werd gedood. Volgens Palestijnse bronnen zijn er als gevolg van de Israëlische aanvallen vele tientallen gewonden.

In Zuid-Israël, waar een groot deel van de dag de sirenes loeiden, waren er drie lichtgewonden. Een deel van de op Israël afgeschoten projectielen werd onderschept door het Iron Dome-systeem.

Onacceptabele eisen

Donderdagavond laat werd in Caïro al duidelijk dat beide partijen onder Egyptische bemiddeling niet tot verdere concessies bereid bleken. Een langdurige wapenstilstand lijkt daarmee voorlopig onhaalbaar. Eén van de eisen van Hamas, de opheffing van de blokkade door Israël en de uitbouw van een zeehaven, is voor de regering-Netanyahu onacceptabel. Men vreest in Jeruzalem dat Hamas zijn wapenarsenaal zodoende makkelijk kan aanvullen.

De militaire tak van Hamas heeft de Palestijnse onderhandelaars in Caïro de opdracht gegeven geen water bij de wijn te doen. Geen wapenstilstand zonder uitgebreide concessies van Israël, luidt het credo van de machtige tak van Hamas.

Op zijn beurt weigert Israël verder te onderhandelen, zolang het land onder vuur ligt. De Israëlische delegatie vertrok vrijdag, aan de vooravond van de sabbat, naar huis. Het is niet bekend wanneer de Israëli's weer zullen terugvliegen.

Ver voor middernacht was al duidelijk dat het 72-uur durende bestand dus om 8 uur vrijdagmorgen zou aflopen. Enkele militanten namen om 3 uur 's nachts alvast een voorschot op wat zou komen. Er klonken in Gazastad drie harde knallen van projectielen die op Zuid-Israël waren gericht.

Rond het ochtendgloren, langs de weg naar de zuidelijke stad Rafah, doken op de zanderige zijwegen in het oosten groepjes Palestijnen op met dekens en plastic zakken. Het waren bewoners die dicht bij de grens wonen, en die op weg waren naar familie of opvangcentra in het westen van de smalle landstreek.

Een boer vertelde bang te zijn voor een nieuwe inval van het Israëlische leger. Ruim twee weken geleden rukten de militairen een aantal kilometers de Gazastrook binnen, op zoek naar afvuurinstallaties en 'terreurtunnels'. Afgelopen woensdag trokken de grondtroepen zich weer terug achter de grens.

Terwijl de boerenfamilies een veiliger heenkomen zochten, waren boven Gazastad de eerste rookwolken van explosies te zien. De Israëlische luchtmacht bombardeerde onder meer een moskee in de stad, waarbij een tienjarige jongen het leven liet. Ook werd een van de huizen van de Zahar-familie onder vuur genomen. Mohammed Zahar is een van de grondleggers van Hamas.

Grondoffensief

Elders in en om de stad waren kolommen rook te zien, het bewijs dat militanten projectielen afvuurden in de richting van Israëlische plaatsen als Sderot en Ashkelon. Inmiddels zijn er al meer dan vijfenveertig Hamasprojectielen afgevuurd. Rond het middaguur werd het vliegverkeer van en naar de Israëlische luchthaven Ben Goerion een half uur stilgelegd vanwege de projectielen in de buurt.

Daarmee is de Gazaoorlog, na drie dagen rust, weer in volle hevigheid ontbrand. Een einde lijkt voorlopig niet in zicht. Na 32 dagen strijd zijn er aan Palestijnse kant zo'n 1.900 doden, Israël verloor 64 soldaten, ook vonden drie burgers de dood. Een woordvoerder van Hamas vertelde donderdag dat in Gaza een niet nader genoemd aantal Palestijnen is geëxecuteerd die voor Israël zouden hebben gespioneerd.

Binnen het kabinet-Netanyahu eisen, aldus Israëlische media, enkele ministers een nieuw en hevig grondoffensief, "om daarmee voor eens en altijd een eind te maken aan het Hamasregime".