Direct naar artikelinhoud

Vacansoleil snakt naar klinkend resultaat Devolder en Leukemans

Tom Boonen is al met vakantie. Maar voor Stijn Devolder en Björn Leukemans gaat het koersen gewoon voort. Vandaag komen ze aan de start van de Brabantse Pijl. Want er moet dringend een klinkend resultaat worden gereden. ‘Een podiumplaats zou heel mooi zijn’, zegt ploegleider Hilaire Van der Schueren.

In De Ronde bouwde hij een reputatie als hardrijder in de karavaan van volgwagens. Zelfs algemeen manager Daan Luijckx nijpt de billen dicht in de passagierszetel naast zijn sportdirecteur. “Het heeft nogal een impact gehad”, zegt Van der Schueren. “Maar ik ben niet gekker dan de rest. Ik zit al dertig jaar aan het stuur van de volgwagen en ik heb nog geen schrammetje gehad.”

Vandaag in de Brabantse Pijl geeft Van der Schueren weer vol gas. En verwacht van zijn renners hetzelfde. Als het Devolder niet is, dan maar door Leukemans. Leukemans werd zevende in de Ronde en dertiende in Roubaix. “Er zat meer in”, vindt Van der Schueren. “Zondag streed hij nog mee voor de tweede plaats. Ik had hem gezegd dat Cancellara op de kasseien van Camphin-en-Pévèle nog een keer zou toeslaan. En dan rijdt Björn toch weer lek zeker. Dat was al de derde keer die dag. Hij is ook drie keer gevallen. ’s Avonds moest ik toch een beetje bekomen.”

Van Devolder was toen al lang geen sprake meer. Met een achterstand van bijna 18 minuten draaide hij de piste van Roubaix op. Devolder werd 105de. Vijftig plaatsen minder goed dan de Ronde van Vlaanderen waar hij vier en een halve minuut moest toegeven. “Je kunt niet zeggen dat Devolder geweldig is meegevallen”, zegt Van der Schueren en dan drukt hij het nog zacht uit. “Zelf zal hij ook veel beter hebben verwacht.”

Maar alles heeft zijn reden. “Devolder viel in De Panne en dat speelde hem in de Ronde van Vlaanderen nog parten. Na de Paterberg was hij achterop geraakt. Daar is hij als gek beginnen achtervolgen. Dat had hij niet moeten doen. Hij heeft er veel te veel krachten verspeeld. In de volgwagen hadden we niks in de gaten. De televisie werkt niet altijd. We hadden hem anders wel gezegd dat hij wat minder onbezonnen moest koersen.”

En wat gezegd van zijn hongerklop in Parijs-Roubaix? Van der Schueren: “Tja, het is niet wat je verwacht van een renner met de ervaring van Devolder. Wat zeg je dan tegen zo’n renner. Dat dat ook koers is.”

Tot Luik-Bastenaken-Luik blijven Devolder en Leukemans koersen. Dat is vooral voor Stijn Devolder nieuw. De Ardense klassiekers zijn nooit zijn koersen geweest. “Ik heb hem toch niet horen protesteren”, zegt Van der Schueren. Toch rekent hij in de Brabantse Pijl meer op Leukemans. “Het is een koers voor Björn. En de tegenslag kan toch niet blijven duren.”