Direct naar artikelinhoud

We moeten het duel opnieuw invoeren'

In zijn boek over een succesvolle bokser die door het lint gaat en alles dreigt te verliezen, kwam Abdelkader Benali zichzelf tegen. 'Er was een periode dat ik de werkelijkheid enkel licht beneveld aankon.'

Abdelkader Benali verblijft op het moment van dit gesprek als writer in residence in Nijmegen, een charmante universiteitsstad met een vleugje punkrock. Helaas zitten we in een generiek cultureel café in het historische winkel-wandelcentrum waar funshoppers met roltrappen van Bart Smit naar Bakker Bart glijden. Hij werkt hier aan een bundel van interviews met vluchtelingen die hardlopen, een gedeelde passie (2u43 op de marathon, pocht hij op zijn Twitterprofiel). Maar eerst wil hij nog iets kwijt over vreemdgaan, geprikkeld door een reclamepaneel voor de overspelwebsite langs de kant van de weg van zijn woonplaats Amsterdam naar Nijmegen.

"Je kan tegenwoordig gereguleerd vreemdgaan." Wanneer Abdelkader Benali (37) over boksen praat, belandt hij zo bij de liefde. "Er is een website geopend voor overspel die jou via algoritmes een partner toewijst. Je kan het laatste taboe een plek geven in je agenda. We leven in een wereld waar we steeds minder echt contact met elkaar kunnen maken."

Contact, of het gebrek daaraan, is een van de thema's in zijn laatste roman, Bad Boy. Hoofdpersonage Amir Salim groeit op in een Marokkaans gezin in de migrantenwijk Amsterdam-Oost. Amir is een schuchter kind dat pas begint te spreken in de kleuterklas. Hij wordt van school getrapt omdat hij pesters aanpakt met de vuisten. Zijn vader stuurt hem naar een boksclub, waar hij razendsnel carrière maakt en geld schept in het K1-circuit, de topcompetitie van het kickboksen. Amir heeft talent.

Als een rijke etter in de vip-ruimte van een groot feest zijn vriendinnetje beledigt, slaan bij Amir de stoppen door. Hij stampt de man verrot. Amir vlucht naar Marokko.

Bad Boy, de roman, was al controversieel bij de conceptie ervan. Het verhaal is geïnspireerd op het leven van Badr Hari, een kickbokskampioen uit Amsterdam met een kathedraal van een lijf en tandpastaglimlach. De 28-jarige Hari staat op dit moment terecht voor negen geweldsdelicten, waaronder poging tot doodslag op een zakenman tijdens Sensation White, een dansevenement in de Amsterdam Arena.