Direct naar artikelinhoud

Reacties academici op rondvraag Itinera

Manuel Sintubin

(professor geologie, KU Leuven)

"Een universitair diploma is nog altijd gegeerd op de arbeidsmarkt. Zo laag zal het niveau van onze universiteiten dus wel niet zijn. Wel is het zo dat studenten vaker op een 10 op 20 mikken, en dedrijfveer missen om de lat hoger te liggen. Dat de focus meer ligt op het aantal afgestudeerden dan op de kwaliteit is een pervers effect van de financiering van de universiteiten."

Alex Vanneste

(professor emeritus Franse taalkunde, UAntwerpen)

"De nadruk ligt te weinig op de kwaliteit van de afgestudeerden. Universiteiten leveren producten af zoals een fabriek, terwijl ze eigenlijk mensen moeten vormen. Maar daar is gewoon geen tijd meer voor.Studenten worden in een keurslijf gegoten, en moeten zoals arbeiders 40 uur per week werken. Dat die kwantificering leidt tot een lager niveau is logisch."

Frederik Anseel

(professor psychologie, UGent)

"Het niveau van het hoger onderwijs ligt lager dan tien jaar geleden. Dedemocratisering heeft gezorgd voor een aangroei vanonder.Het is maar normaal dat je niveau daalt als iedereen een diploma moet hebben. Ik merk het ook als ik les geef. Maar het is frustrerend wanneer je vaststelt dat een kort essay schrijven voor universitaire studenten een probleem wordt."