Direct naar artikelinhoud

Optiontopman Jan Callewaert: ‘Dit is helemaal geen nederlaag’

‘A big victory, a fantastic win’, zo reageren Optiontopman Jan Callewaert en financieel directeur John Ziegler in een interview met De Tijd op het partnerschap met de Chinese rivaal Huawei.

U gaat samenwerken met de vijand. Een nederlaag voor u en uw bedrijf?

Jan Callewaert: “Dit is helemaal geen nederlaag. Dit is een grote overwinning. Ik hou niet van deze vraag. Iedereen feliciteert ons: de banken, de Commissie, de Vlaamse regering. En u durft te vragen of dit een nederlaag is.”

Is Option nu gered? Hoeveel bedraagt de kaspositie vandaag?

Callewaert: “We kunnen weer aan een toekomst bouwen. Gisteren kwam er 27 miljoen euro op onze bankrekening. Dit veegt alle geldzorgen op de korte termijn van tafel. Dus enerzijds: ja, we zijn gered. Maar anderzijds: nee, het is aan het bedrijf om te versnellen en het geld te gebruiken om volgend jaar opnieuw omzetgroei en een degelijke winst te genereren. We focussen op beveiliging, de inbouwmodule en de software.”

Was de druk van de noodlijdende kaspositie en de banken zo groot?

Callewaert: “We zouden tot het einde van het jaar cash hebben gehad, maar de kaspositie was inderdaad heel krap.”

Wanneer begonnen beide partijen over het partnerschap?

Callewaert: “We hebben onze dochter M4S in de zomer in de etalage gezet. Huawei was een van de bieders. Al vrij snel in de onderhandelingen bleek dat de Chinezen ook heel hard geïnteresseerd waren in onze software. Het totaalpakket werd vervolgens samen besproken en afgelopen maandag beslist.”

Option laat zijn antidumping- en antisubsidieklachten tegen China vallen. Maakt dat deel uit van de deal?

Callewaert: “Het is vanzelfsprekend dat die zaak tijdens de onderhandeling ter sprake kwam en deel uitmaakt van de overeenkomst.”

Door zijn software in licentie te geven aan en samen te werken met Huawei neemt Option onrechtstreeks deel aan de illegale praktijken van de Chinese rivaal.

John Ziegler: “Helemaal niet. Option blijft onafhankelijk, Huawei verwerft geen aandelen. We verkopen enkel een licentie op onze software. Dat gebeurt in het belang van onze aandeelhouders, het personeel en de klanten.”

Option maakt een bocht van 180 graden. Hebben daar Europese krachten gespeeld?

Ziegler: “Aan onze kant was er geen sprake van diplomatieke druk. Over Huawei kan ik mij niet uitspreken.”

Is dit partnerschap de eerste stap naar een overname door Huawei?

Ziegler: “Absoluut niet. Dat is nooit besproken geweest. Huawei zocht een partner in Europa en het is Option geworden.”