Direct naar artikelinhoud

Hackers nemen handschoen op tegen bloedig drugskartel

Anonymous IberoAmerica, een groep anonieme hackers, wil de namen bekendmaken van Mexicaanse politici, politieagenten, taxichauffeurs en journalisten die volgens hen met het gevreesde Zeta-kartel collaboreren. In de drugsoorlog nemen de Zetas steeds vaker internetactivisten in het vizier. Tijd voor een radicaal antwoord, vindt Anonymous.

Doen ze het nu of doen ze het niet? Dat vragen veel Mexicanen zich af nu een Latijns-Amerikaanse subgroep van de losvaste hackersgroep Anonymous de namen bekend wil maken van individuen die volgens haar met de beruchte Zetas samenspannen. Maar die operatie is bijzonder riskant: hackers die door een gebrek aan voorzorgsmaatregelen hun identiteit prijsgeven, kunnen immers het volgende Zeta-slachoffer worden.

Aan de krant Milenio zei een bron binnen Anonymous gisteren dat de hele operatie precies om die reden afgeblazen wordt. Alleen: in de gaswolk die Anonymous is, horen woordvoerders per definitie niet in thuis. De vraag of de onthulling er komt, blijft bijgevolg geldig - en het voorwerp van verhitte discussies op het internet.

Het hek raakte vorige week van de dam. Toen kondigde Anonymous IberoAmerica met een op YouTube gepost filmpje de name and shame-actie aan voor vrijdag. Dat moment is niet toevallig gekozen: een dag later, zaterdag, is het immers Guy Fawkes-dag, naar de katholieke Engelse veldheer die op 5 november 1605 in de boeien geklonken werd na een coup tegen koning James I. Om hun identiteit te verbergen zetten de Anonymous-leden graag het Fawkes-masker op, een symbool dat populair werd in de nasleep van de film V for Vendetta uit 2006.

Ook de aankondiger van de onthulling in Mexico gaat achter een Fawkes-tronie schuil. Tot morgen hebben Los Zetas, aldus het masker, tijd om een medewerker van Anonymous vrij te laten die ze in de deelstaat Veracruz zouden hebben ontvoerd. De naam van het slachtoffer maakt het filmpje echter niet bekend, en de autoriteiten blijken geen weet te hebben van een dergelijke ontvoering. Het raadsel is met andere woorden compleet.

Zelden vertoond lef

Maar zelfs al blijkt het hele dreigement straks gebakken lucht, de nationale en internationale aandacht waarop het de jongste dagen kon rekenen, spreekt voor de psychose die Mexico in de ban houdt. Sinds 2006, toen president Felipe Calderón openlijk de oorlog verklaarde aan kartels die tot dan toe behoorlijk hun gang hadden kunnen gaan, zijn al meer dan 40.000 doden gevallen. Gruweltaferelen zijn dagelijkse kost geworden. Met name de Zetas munten uit in het onthoofden en vierendelen van hun slachtoffers, waarna de lijken in macabere mise-en-scènes in de openbare ruimte opduiken.

Een van die ensceneringen dateert van september jongstleden. Toen trof de politie in de noordelijke grensstad Nuevo Laredo het lijk aan van een vrouw. Er lag een handgeschreven boodschap naast die het over een vergelding had voor antikartel-activisme op het internet. Op het van de romp verwijderde hoofd hadden de daders een koptelefoon gezet, en ernaast lag een computerklavier.

Eerder hadden kartelkillers in de stad ook de lijken van een man en een andere vrouw aan een brug te bengelen gehangen, vergezeld van een dreiging in de richting van de socialemedia-activisten. Nu met de dood bedreigde regionale journalisten steeds minder over het geweld durven te schrijven, hebben bloggers die taak op zich genomen. Dat doen ze onder andere op de site milcincuenta.com, die om veiligheidsredenen nadrukkelijk "niet tegen de kartels gericht is", maar droogweg de bloedige feiten registreert.

Om maar te zeggen dat de boodschap van Anonymous van een staaltje zelden vertoond lef getuigt. "Zijn we bang? Ja", heet het in het filmpje. "Vrezen we voor ons leven? Uiteraard. Toch denken we dat het tijd is om 'genoeg' te zeggen. We voeren de operatie uit omdat mensen ons dat gevraagd hebben."

Blijft de vraag wát de hackers precies denken te doen. Namen noemen, adressen en telefoonnummers verspreiden en de bewuste individuen als vogels voor de kat aan de vijanden van Los Zetas uitleveren? Of zelf geweld plegen, zoals de harde taal in de boodschap mogelijk suggereert?

Het gonst alleszins van de speculaties. Zo vreest Stratford, een in inlichtingen gespecialiseerde denktank in de VS, dat Anonymous het geheime onderzoekswerk van de Amerikaanse autoriteiten doorkruist. Ook denkt Stratford dat de Zetas niet zullen aarzelen om Anonymous koud te maken of het de oorlog te verklaren. De groep zou daartoe zelf hackspecialisten in de arm genomen hebben. Overigens: van het giswerk maakt ook de weinig verwonderlijke hypothese deel uit dat Anonymous IberoAmerica zelf voor een kartel zou rijden.