Direct naar artikelinhoud

Literair wonderkind David Vann te gast in Antwerpen

Een literair wonderkind uit Alaska, rijzende ster aan het firmament. Zo wordt David Vann alom ingehaald. Vanavond is de auteur van Caribu Island en Legende van een zelfmoord te gast in Antwerpen tijdens BorderKitchen.

Als spin-off van het festival Crossing Border, brengt BorderKitchen tussendoor regelmatig vooraanstaande internationale auteurs naar Antwerpen. Nadat twee weken geleden Irvine Welsh er zijn opwachting maakte, laat organisator Louis Behre vanavond David Vann overvliegen.

Vann groeide op in Ketchikan (Alaska), waar zijn vader een tandartsenpraktijk had. Later beslisten zijn ouders om naar Californië te verhuizen, tot zijn moeder zijn overspelige vader de deur uit zette. De kern van David Vanns literaire oeuvre ligt nog steeds in Alaska. Na de echtscheiding ging vader Vann terug naar Alaska en nodigde de 13-jarige David uit om een jaar samen in de wildernis te gaan wonen. De zoon weigerde, waarna Vanns vader twee weken later zelfmoord pleegde, wat de jongen met een torenhoog schuldcomplex opzadelde.

Zijn demonen bedwong hij in Legende van een zelfmoord via vijf korte verhalen en één novelle. Iedereen deed er zijn eigen 'zegje' over de zelfmoord van David Vanns vader. Vanns uitgepuurde stijl en het uitheemse Alaska als decor, maakten het tot een spraakmakend literair debuut. Een wereldwijde triomftocht voltrok zich.

In zijn zojuist verschenen Caribou Island staat Vanns eigen familiegeschiedenis opnieuw centraal en is de setting opnieuw Alaska, dat zich met zijn schoonheid en ruige romantiek ontpopt tot een genadeloze katalysator.

INFO:
www.borderkitchen.be, 20 uur, Arenbergschouwburg.