Direct naar artikelinhoud

Israëlische soldate poseert op Facebook met gevangen Palestijnen

In Israël zijn foto’s opgedoken van een Israëlische soldate die lachend poseert naast geblinddoekte en geboeide Palestijnse gevangenen. De beelden werden op televisie uitgezonden en zorgen voor heel wat ophef in Israël.

De jonge vrouw, Eden Abargil (20), publiceerde de foto’s op haar Facebookpagina. De ondertitel luidde ‘Het leger, de beste tijd van mijn leven’. Een Facebookvriendin van haar heeft in de rand geschreven: “Je ziet er echt wel sexy uit hier.”

Het Israëlische leger spreekt over “schandalig gedrag van een soldate” en benadrukt dat de legerdienst van de vrouw een jaar geleden eindigde. Om die reden kan ze geen disciplinaire straf oplopen. De vrouw heeft laten weten dat ze “geen kwade bedoelingen” had. Dat heeft de publieke verontwaardiging echter niet bedaard, vooral ook omdat ze op de Israëlische legerradio tot relativering overging. Op de vraag of die foto’s het imago van Israël niet zouden beschadigen, zei ze: “Ach, wat we ook doen, we zullen altijd worden aangevallen, altijd.”

De opnames doen een beetje denken aan die van 2004 in de Amerikaanse gevangenis Abu Ghraib in Irak waarop gedetineerden door een VS-soldate werden vernederd. Dat zorgde destijds voor wereldnieuws. De foto’s van de Israëlische soldate zijn inmiddels van Facebook verdwenen, maar circuleren nog wel op het internet.

De directeur van het Israëlisch Comité tegen Foltering, Yishaï Menuchim, zei dat het gedrag van de soldate wees op een houding die in het Israëlische leger “is uitgegroeid tot een norm” en die eruit bestaat de Palestijnen te behandelen “als dingen in plaats van als mensen”. Breaking the Silence, een Israëlische groep die getuigenissen verzamelt over het gedrag van Israëlische soldaten in de bezette Palestijnse gebieden, liet weten geschokt te zijn en meende dat deze foto’s niet het slechte gedrag van “slechts één enkele persoon” weerspiegelen. Een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit, Ghassan Chatib, zei: “Die foto’s tonen gewoon de mentaliteit van de bezetter, die er trots op is de Palestijnen te vernederen. Niets in de wereld kan deze vernedering rechtvaardigen, maar ze maakt wel deel uit van de dagelijkse Israëlische bezetterspraktijk.” (FS)