Direct naar artikelinhoud

Rampgebied Pakistan smeekt om hulp

Twee weken na het begin van de overstromingen is er in Pakistan nagenoeg nog geen gestructureerde hulpverlening. De chaos regeert. Voorlopig is het hoogst onduidelijk waar de weinige hulp is neergestreken. Maar dat de noden hoog zijn, is meer dan duidelijk. Liefst 20 miljoen Pakistanen zijn getroffen door de ergste overstromingen in jaren, en het ergste is nog niet voorbij.

Twee weken al leven 20 miljoen Pakistanen tussen overspoelde vlaktes en vernielde dorpen. Het water bezet een gebied zo groot als Italië en het leed blijft acuut. De hulpverlening ontplooit zich langzaam maar zeker, maar het geld blijft karig en een overzicht van de acties blijft uit. De noden liegen er evenwel niet om. Volgens schattingen zijn minstens 722.000 huizen vernield door het niets ontziende water. En hoe meer hulporganisaties zicht krijgen op de situatie, hoe sneller die cijfers stijgt. Velen getroffenen lijden honger, zo’n 6 miljoen slachtoffers hebben dringend nood aan voedselhulp.

141 ziekenhuizen en gezondheidscentra zijn geheel of gedeeltelijk beschadigd, en vele gebieden blijven ontoegankelijk voor humanitaire hulp. Tal van wegen en bruggen zijn weggespoeld. Al zeker één geval van cholera is bevestigd, en verwacht wordt dat dat aantal de komende dagen en weken een steile vlucht zal nemen. Vele slachtoffers rapporteren huidinfecties en acute diarree, de toegang tot proper water is cruciaal.

Zo’n 80 procent van de inwoners van de overstroomde gebieden is afhankelijk van de landbouw, maar goed 3,2 miljoen hectare aan gewassen is vernietigd. De voedseloverschotten, vooral opgestapeld graan, zijn weg en een ramp zonder voorgaande lijkt in de maak. Ook het materiaal en de irrigatiesystemen zijn verloren. 200.000 stuks vee zijn verdronken. September wordt cruciaal om opnieuw te zaaien. Lukt dat niet, dan verliest Pakistan twee oogsten.

De Verenigde Naties roepen op tot internationale hulp. Voorlopig is er maar genoeg geld om 1 miljoen slachtoffers te helpen.

Morgen vertrekt wel een Benelux-noodhulpteam van het Rode Kruis van op de luchthaven van Zaventem naar Pakistan. Het team bestaat uit twee Luxemburgse vrijwilligers en één Belgische, onder leiding van een Deense Rode Kruisexpert. Het noodhulpteam zal de Pakistaanse Rode Halve Maan bijstaan op logistiek vlak.