Direct naar artikelinhoud

Van Genechten aan het feest in Vuelta

Derde ritzege voor België in de Vuelta. De verrassende Jonas Van Genechten won in Puebla de Sanabria de sprint met een uitgedunde groep.

Met drie keer winst in zeven ritten doet geen enkel land beter dan België in deze Vuelta. Dat er 21 landgenoten aan de start stonden in Ourense helpt natuurlijk - alleen Frankrijk (33) en Spanje (27) zijn beter vertegenwoordigd. Maar dan nog: zoveel weelde hadden we niet verwacht.

Dat Gianni Meersman een snelle kerel is, is geweten, maar hij had al een jaar lang niets meer laten zien. Maar wat te denken van Jonas Van Genechten? Ook hij heeft een stevige eindsprint, maar bij hem was het al twee jaar een mager beestje. "Dit is zonder twijfel de mooiste zege uit mijn carrière", reageerde van Genechten. "Ik heb altijd gedroomd van een overwinning van dit niveau."

Bij het Zwitserse IAM kon de renner uit Henegouwen de verwachtingen niet meteen inlossen. Van Genechten verzamelde de voorbije twee seizoenen wel een pak toptienplaatsen, maar die spraakmakende zege bleef uit.

Gisteren was zijn moment gekomen. "Ik had me hier al een paar keer goed kunnen plaatsen in een sprint, maar deze rit had ik aangeduid als mijn favoriet. Ik ben heel blij dat ik hier win, want veel sprintkansen blijven er niet over in deze Vuelta." Van Genechten kwam vroeg op kop op de hellende aankomststrook in Puebla de Sanabria, maar hield makkelijk stand. Bennati, Valverde en Gilbert eindigden op fietslengtes. De zege komt net op tijd. IAM houdt er straks mee op en hij heeft nog geen ploeg.