Direct naar artikelinhoud

Partners VDAB helpen u minder snel aan job

Van alle werkzoekenden stroomt bijna 80 procent door naar een job, mits zij geholpen zijn door de VDAB. Als externe partners, ingeschakeld door het agentschap, zich over u ontfermen, daalt de kans op een baan tot 70 procent. CD&V'er Robrecht Bothuyne bekritiseert de uitbestedingen.

De Vlaamse Dienst voor Arbeids-bemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) kan dit jaar rekenen op een budget van meer dan 641,5 miljoen euro. Vier jaar geleden was dat nog 554,6 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), die werden opgevraagd door Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V).

Van alle werkingsmiddelen stroomt alsmaar meer door naar externe firma's als SBS Management Consultants en Randstad. Waar zij in 2009 nog konden rekenen op 67,1 miljoen euro is dat vandaag toegenomen tot 111,3 miljoen. Deze partners begeleiden en leiden werklozen op, waardoor de VDAB de afgelopen jaren het personeelsbestand met 177 personen kon terugdringen.

Specifieke expertise

Bothuyne stelt zich vragen bij alle uitbestedingen, zeker als blijkt dat werkzoekenden bij de externe firma's minder vaak een job vinden. Bij de VDAB ligt de succesgraad op 79,97 procent, tegenover 70,3 procent bij de partners. "We moeten daar kritischer tegenover staan", zegt Bothuyne. "De uitbestedingen moeten een meerwaarde zijn voor de VDAB, anders heeft het weinig nut. Maar we zien dat het aandeel van de externen met 66 procent is gestegen in deze legislatuur en dat in tijden van besparing."

De VDAB weerlegt de kritiek. "Achter deze cijfers gaat een genuanceerdere realiteit schuil", zegt woordvoerster Bartelijne van den Boogert. "Globaal genomen zijn de verschillen tussen de VDAB en de uitbestedingspartners relatief gelijklopend. Bovendien kunnen we zo partners met een specifieke expertise engageren waarover wijzelf niet beschikken. Ook komt er op deze manier bij ons capaciteit vrij om meer in te zetten op bijvoorbeeld acties rond jeugdwerkloosheid."

Muyters stelt dat de keuze voor uitbesteding gedragen wordt door de VDAB, de vakbonden en de werkgevers. "Zij zijn daar allemaal mee akkoord gegaan. We moeten ook wel alle expertise in huis halen om de uitdagingen van vandaag, denk aan de vergrijzing of de jeugdwerkloosheid, aan te gaan. Het zou pretentieus zijn om te zeggen dat de VDAB dat helemaal alleen zou aankunnen."