Direct naar artikelinhoud

'Wij willen wél werken'

De forse uitspraken van Bart De Wever (N-VA) over werklozen blijven nazinderen. 'Als hij een goede job weet voor mij, mag hij altijd eens bellen', reageren werkzoekenden.

De Wever zei eerder deze week dat iemand met een goed cv in Vlaanderen - vijftigplussers uitgezonderd - hoe dan ook werk vindt. Siegfried Bracke (N-VA) voegde daar gisteren aan toe dat het systeem van onbeperkte werkloosheidsuitkeringen zo fel verdedigd wordt "omdat het voor de vakbonden een bron van inkomsten betekent".

Na verontwaardigde reacties uit politieke en syndicale hoek regent het ook reacties op sociale media. Werkzoekenden zijn gechoqueerd door de uitlatingen van de N-VA-voorzitter. Ook deze krant kreeg een resem mails van mensen zonder werk die zich willen verdedigen tegen de beeldvorming als zouden ze profiteurs zijn.

Uit de vele reacties die binnenstroomden - en waarvan we een selectie in deze krant brengen - blijkt dat ook werkzoekenden met een diploma of een goed cv het moeilijk hebben in de zoektocht naar een baan. "Je mist wat ervaring", is het antwoord dat master in de audiovisuele kunsten Lina Kucharski steeds weer te horen krijgt. Ook vier jaar na het afstuderen stuurt Lina nog wekelijks vruchteloos een sollicitatiebrief.

"Als Bart De Wever dan openlijk vertelt dat je met een degelijk diploma bijna gegarandeerd werk vindt in ons land, vergist hij zich toch écht. Maar als hij een goede job weet voor mij, mag hij altijd eens bellen."