Direct naar artikelinhoud

Eerste veroordeling voor vals Facebookprofiel

De Gentse strafrechter Gale Jansen veroordeelde Ingeborg L. (38), een 38-jarige vrouw die haar baas de duvel aandeed met een vals Facebookprofiel, tot zeven maanden cel. Het gaat om het eerste Facebookproces in ons land.

Ingeborg L. uit Kortemark geeft de feiten toe. De vrouw belandde in nauwe schoentjes nadat haar baas in september vorig jaar een klacht indiende tegen onbekenden. De man, directeur van een bouwfirma, sprak van een haatcampagne op het internet tegen hem. Hij doelde op een valse account op Facebook. Volgens de klager had hij op het Facebookprofiel ook een zogezegde vriend, een zekere Daisy Seuil, die hij niet kende. De vamp postte op het publiek toegankelijke gedeelte wel het ene na het andere pikante bericht. Daardoor leek het alsof hij vreemdging.

De valse account werd ook gelinkt aan de pagina van zijn werk. "Kom je aan mijn zoontje uitleggen wat je met zijn mama doet?", vroeg een zekere Jeremy Boel hem op de man af. Door de klacht sloot Facebook het valse profiel af. Maar enkele dagen later stond hij alweer te blinken op de sociaalnetwerksite. De man stapte opnieuw naar de politie. Onderzoek bracht aan het licht wie de afzender was: het IP-adres leidde naar Kortemark, naar de marketingmanager met wie hij had samengewerkt op het bouwbedrijf.

L. bekende dat ze minstens één vals profiel op naam van haar ex-baas had aangemaakt. Daisy Seuil en Jeremy Boel had ze verzonnen. En de foto van haar baas had ze op een andere site gevonden. Haar motief? Op haar werk was ze op een respectloze manier behandeld door haar baas, vond ze. Ze was zelfs bijna in een depressie beland.

Op 7 september kwam Ingeborg L. in de Gentse rechtbank al tekst en uitleg geven. Het afnemen van haar firmawagen net voor haar verlof was de druppel geweest. Kwam daarbovenop nog eens dat haar baas ook de samenwerking met haar partner had stopgezet. "Maar hij wist van niets."

"Het aanmaken van een Facebookaccount op naam van een andere persoon en het posten van valse berichten op deze account, die voor iedereen toegankelijk is, moeten worden beschouwd als manipulatie van juridisch relevante computergegevens", zei de rechter. Hij sprak verder over belaging omdat ze wist dat ze de rust van de burgerlijke partij ernstig zou verstoren. Hij verweet Ingeborg L. ook dat ze openbaar een naam aannam die haar niet toekwam. En dat ze misbruik maakte van een communicatiemiddel om schade te veroorzaken bij de betrokkene.

Niet tolereren

"De feiten zijn zeer ernstig. Ook omwille van het herhaalde en aanhoudende karakter", zei rechter Jansen. "De beklaagde verklaarde dat ze haar slachtoffer schade wilde toebrengen en hem in zijn eer wilde krenken via een sociaalnetwerksite en via het achterlaten van beledigende boodschappen aan het internetadres waar de benadeelde directeur is. Nog los van de vraag of de beklaagde terecht frustraties koestert tegenover de burgerlijke partij staat het buiten kijf dat dergelijke afrekeningen niet kunnen worden getolereerd. Sociaalnetwerksites mogen niet dienen om persoonlijke vetes uit te vechten."

L. riskeerde tot vijf jaar cel en een boete tot 100.000 euro. Het Openbaar Ministerie vroeg een halfjaar cel. De rechter veroordeelde haar tot 7 maanden cel met uitstel en een boete van 550 euro. Ze moet ook 170 euro bijdragen aan het Fonds voor slachtoffers van opzettelijke gewelddaden. Vandaag beslist Ingeborg L. met haar advocaat Jan Leysen of ze hoger beroep aantekenen.