Direct naar artikelinhoud

Wereldprimeur: land volledig afhankelijk van zonne-energie

De Tokelau-eilanden gaan de nationale dieselgeneratoren vervangen door zonnepanelen. Daarbij krijgt de eilandengroep uit de Stille Oceaan de primeur om als eerste land volledig te draaien op zonne-energie.

Het land kan zich zo als enige op de borst kloppen voor zijn inzet tegen de opwarming van de aarde, aangezien de uitstoot tot nul wordt gereduceerd.

De eilanden tellen 1.411 inwoners en zijn vandaag volledig afhankelijk van diesel geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland. 200 liter brandstof wordt zo per dag opgestookt en kost de natie jaarlijks 700.000 euro. De inwoners kunnen bovendien slechts op 15 tot 18 uur stroom rekenen met de dieselgenerator.

De zonnepanelen moeten daar verandering in brengen. Die zullen nu instaan voor 150 procent van de energievraag en zullen de inwoners dag en nacht van elektriciteit voorzien. Diesel zal voortaan enkel voor auto's gebruikt worden. Dit is verwaarloosbaar, aangezien er slechts drie wagens op de eilanden rondrijden.

Verwacht wordt dat er 12.000 ton aan CO2-uitstoot bespaard wordt. Er is nog een noodgenerator voorzien, maar die zal op kokosnootolie draaien. In totaal komen er 4.032 panelen, 392 spanningsregelaars en 1.344 batterijen. Dat zou moeten volstaan om het hele eiland, amper 12 vierkante kilometer groot, van stroom te voorzien.

"Door de hoge dieselprijs zou hernieuwbare energie niet meer als een 'alternatieve' bron gezien mogen worden. Het is een cruciale stap naar het ontplooien van het potentieel in het hele Stille Oceaangebied", zegt Joseph Mayhew van het Nieuw-Zeeland Hulpprogramma, dat de eilandengroep steunt.

Dat de Tokelau-eilanden vaak de eerste willen zijn werd begin dit jaar al duidelijk door een beslissing om van kant te wisselen van de datumgrens. Ze sloegen 30 december 2011 over. Daardoor vieren ze niet meer als laatste, maar als eerste nieuwjaar.