Direct naar artikelinhoud

Schip na 86 jaar opgediept

Een schip dat liefst 86 jaar vastzat in het ijs op de bodem van de Arctische Oceaan is opnieuw naar de oppervlakte gebracht. Bovendien verkeert het nog in verrassend goede staat.

The Maud behoorde oorspronkelijk toe aan de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen. In 1917 wilde hij tal van oceanografische en geologische metingen uitvoeren in het ijs van de Beringstraat - de zeestraat die Alaska met Canada verbindt. Maar na zes jaar werd de poolreiziger gedwongen om het schip te verkopen. In 1925 werd het schip te anker gelegd in de Canadese Cambridge Bay, maar in 1930 kwam het jammerlijk te zinken.

Zes jaar geleden vatte een team van ingenieurs het plan op om The Maud uit haar zeegraf te bevrijden en het terug richting thuisland te brengen. De onderzoekers doken vijf zomers lang naar de bodem van de Arctische Oceaan, om er gradueel luchtbuffers tussen het schip en de bodem in te persen. Omwille van de barre temperaturen kon het team enkel werken in de maanden tussen juli en september.

Toch mogen de onderzoekers de kille temperaturen ook dankbaar zijn: omdat het water zo koud is dat microben er nauwelijks overleven, heeft The Maud de tand des tijds wonderbaarlijk goed doorstaan.