Direct naar artikelinhoud

Janine Bischops zegt 'Thuis' vaarwel

Bij de populaire Eén-soap 'Thuis' zitten ze met de handen in het haar. Janine Bischops (73) stapt op uit onvrede met de almaar kleinere rol die haar werd toebedeeld.

Het was even slikken op de set van Thuis, toen Janine Bischops haar ontslag kwam geven. Hans Roggen, producer van de soap, en de VRT bevestigen het nieuws. "Janine heeft te kennen gegeven dat ze wil stoppen", zegt Roggen. "Wij vinden dat allemaal erg jammer, maar we respecteren het. Ze vindt het na twintig jaar goed geweest."

Dat de actrice opstapt vanwege haar steeds kleinere aandeel in de soap, wil hij niet gezegd hebben. "Ik vind de rol van Jenny nog steeds zeer belangrijk, ook al is ze dan misschien niet meer zo aanwezig. Ze is nog steeds het geweten van Thuis. Jenny toont anderen de weg en geeft raad. Zij is de vrouw die op geregelde tijdstippen iedereen eens goed de waarheid zegt."

De actrice zelf wil niet reageren op haar vertrek. Eerder had ze in een interview wel al laten doorschemeren dat ze niet bepaald blij was met de gang van zaken bij Thuis. Waar ze vroeger bijna dagelijks op de set werd verwacht, had ze de laatste tijd soms maar drie dagen per maand werk voor de soap - en alle Thuis-acteurs werken zonder vast contract. Ze worden per dag betaald via een interimkantoor.

Terwijl het belang van de jonge acteurs almaar groter wordt, ontbreekt naar Bischops' aanvoelen het respect voor de oude garde. "Ik heb soms het gevoel dat ik er voor spek en bonen bij loop," zei ze in Dag Allemaal. "Ik vind: een soap is gemaakt voor mensen van 0 tot 100. Er moeten jonge mensen in meedoen, maar ook oudere. Ik weet niet of ze van plan zijn de oudere acteurs stilaan te doen afvloeien, maar ik zie wat ik zie."

Boegbeeld

Bischops was er bij vanaf de allereerste aflevering op 23 december 1995. Ze maakte de serie mee groot, tot het kijkcijferkanon dat ze nu is, en was vaak de spil in grote plotwendingen en seizoensfinales. Hoe Jenny uit de reeks verdwijnt, weten ze bij Thuis nog niet.

"We zijn momenteel volop bezig met het schrijven van de verhaallijn. Ergens in het najaar zal ze uit de reeks verdwijnen", zegt Roggen.