Direct naar artikelinhoud

Koreaanse virtuositeit wint Elisabethwedstrijd

De Zuid-Koreaanse sopraan Sumi Hwang heeft de eerste prijs gewonnen van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang 2014. Aan de onderscheiding is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden. De uitreiking vond zaterdagavond plaats in aanwezigheid van koningin Mathilde.

De Zuid-Koreaanse Sumi Hwang heeft haar favorietenrol helemaal waargemaakt. De 28-jarige zangeres werd vooraf door verschillende kenners getipt als mogelijke winnares. De sopraan overtuigde de jury onder leiding van Arie Van Lysebeth met een programma van onder anderen Haydn, Nicolai, Lalo, Mozart en Tsjaikovski.

"Mijn droom is uitgekomen", zei Sumi Hwang in een eerste reactie. "Het was heel verwarrend. Ik hoorde mijn naam meteen. Het eerste wat ik nu ga doen is mijn ouders bellen, die nog in Zuid-Korea zijn."

De Belgische sopraan Jodie Devos eindigde op de tweede plaats, een evenaring van de prestatie van Thomas Blondelle in 2011 en het beste Belgische resultaat ooit. De Franse mezzosopraan Sarah Laulan werd derde. De Chinese tenor Yu Shao eindigde vierde, gevolgd door de Zuid-Koreaanse sopraan Hyesang Park en de Belgisch-Zwitserse sopraan Chiara Skerath.

De andere Belgische sopraan in de finale, Sheva Tehoval, eindigde niet bij de eerste zes en werd dus niet geklasseerd. De 23-jarige en jongste deelneemster had op de laatste finaleavond een puike prestatie geleverd, maar kon de jury niet helemaal overtuigen.

Volgeboekt

Chiara Skerath (26) behaalde ook de VRT-publieksprijs, die goed is voor 2.500 euro. VRT-kijkers, -luisteraars en -surfers mochten hun waardering uistpreken voor de twaalf finalisten. Chiara Skerath behaalde de hoogste score met haar selectie van Benjamin Britten, Johannes Brahms en Giacomo Puccini. De in Leuven uit een Zwitserse moeder en een Belgische vader geboren sopraan woont momenteel Frankrijk. In De zevende dag zei ze dat haar finaleplaats "een droom" was die uitkwam, en dat het deelnemen aan de Elisabethwedstrijd zorgt voor media-aandacht en naambekendheid. In De Morgenvertelde ze eerder al dat ze dit jaar al behoorlijk volgeboekt is. "Maar ik hoop dat ik dankzij deze finaleplaats wat vaker in België kan werken."

Geen wedstrijd

De praatgasten in het tv-programma Elisabeth live (Canavs / OP12) konden leven met de uitslag. "Sumi Hwang is een terechte winnaar. Ze illustreert dat de wedstrijd gebaseerd is op virtuositeit", aldus Peter De Smet. Acteur Stefaan Degand besloot filosofisch. "Kunst is geen wedstrijd en laat zich niet meten."

Sinds 14 mei streden in totaal 73 kandidaten uit 27 verschillende landen mee in de Koningin Elisabethwedstrijd. Daarbij waren ook zeven Belgen. De vorige Koningin Elisabethwedstrijd voor zang vond drie jaar geleden plaats. Opvallend is dat ook toen een Zuid-Koreaanse sopraan, Hong Haeran, het haalde vóór een Belgische kandidaat, de tenor Thomas Blondelle.

De volgende editie van de Koningin Elisabethwedstrijd, die van 4 tot 30 mei 2015 plaatsvindt, strijden pianisten voor de onderscheiding.