Direct naar artikelinhoud

De Bleeckere terug uit Zuid-Afrika: ‘Er zat meer in’

Frank De Bleeckere is terug in het land. Zonder een WK-finale in zijn koffer, maar daar is hij naar eigen zeggen al overheen. ‘Ik ben tevreden, maar er zat meer in.’

De Bleeckere werd op voorhand getipt als kanshebber voor de WK-finale, maar het heeft dus niet mogen zijn. Zijn toernooi eindigde in de 1/8ste finale met Japan-Paraguay. “Alles is heel vlot verlopen tot die wedstrijd. Daarna konden we alleen maar afwachten hoe het toernooi verder zou evolueren. Voor ons was het dus ook spannend”, vertelt De Bleeckere bij zijn terugkomst. “Toen ik zag dat er nog drie Europese landen bij de laatste vier zaten, met daarbij bovendien twee buurlanden, wist ik dat het zeer moeilijk zou worden. Ik heb mijn twee assistenten bij mij geroepen, zij voelden het ook al aan. Je zegt dan wel eventjes ‘dju’, maar je moet daar ook professioneel mee kunnen omgaan. Wil je een halve finale of een finale fluiten dan moeten alle puzzelstukjes in elkaar vallen en dat was nu dus niet het geval. Ik kijk absoluut tevreden terug, maar er zat meer in.”

Toch wil De Bleeckere vooral een goed gevoel overhouden aan het WK. “Na een dag of twee heb ik de klik gemaakt. Het is een afgesloten hoofdstuk. Zeker omdat ik vond dat we onszelf niets te verwijten hadden.” Al blijft er toch die bewogen match tussen de Verenigde Staten en Algerije met een onterecht afgekeurde goal en een rode kaart aan de verkeerde speler. “Was er echt zoveel commotie rond die match? Ik weet dat niet, want de scheidsrechters keren altijd terug naar hun basishotel en daar hebben we niet altijd voeling met de buitenwereld. Ik heb nochtans een goede debriefing gekregen van de FIFA, die ons meteen een 1/8ste finale toewees.”

Zijn collega’s Rosetti (buitenspelgoal Argentinië-Mexico) en Larrionda (niet-toegekende goal van Lampard) moesten wel vroegtijdig naar huis. “Ik heb begrip voor hun foute beslissingen omdat de lijnrechter echt niet kon zien of die goal van Lampard binnen was. Maar het blijft natuurlijk jammer. Een wereldbeker maakt altijd slachtoffers. Bij de spelers, de coaches, maar ook bij de scheidsrechters. Ik heb altijd geprobeerd om daar niet bij te zijn en dat is toch vier toernooien gelukt. Ook deze keer waren we tot op het einde in de running. Even goed moest ik al na één match mijn koffers pakken.”

Die koffers pakt hij liever om op reis te gaan. “Eerst enkele dagen naar de Tour de France en dan naar Kreta. Op 15 augustus begin ik weer met de finale van het miniementoernooi in Bierbeek. Eind augustus vertrek ik dan naar Slovenië voor de stage van de UEFA.” Want De Bleeckere mag dan wel te oud zijn om nog FIFA-toernooien te fluiten, volgend seizoen is hij wel nog actief in de Champions League.