Direct naar artikelinhoud

Cyriac bewijst zijn waarde voor Standard

Wordt dit het seizoen van de doorbraak voor Cyriac? Anderhalve maand geleden was hij uitblinker op Lierse, zaterdag met twee goals matchwinnaar op Westerlo.

De wedstrijd was 27 seconden bezig toen Tchite door Cyriac werd afgezonderd voor De Winter. Op de tegenstoot pareerde Bolat met de vuist een schot van Brüls. Het was de opening van een wedstrijd die bol zou staan van de kansen. Westerlo combineerde vlot en profiteerde van de zwakke tegenstand die Goreux en Opare boden. Standard reageerde met diepgang.

De speerpunten van Standard hadden al kansen gemist of pech gehad bij de afwerking toen Cyriac vlak voor rust de score opende. De Ivoriaan pikte randje buitenspel een doorsteekbal van Defour mee, keek even opzij om zeker te zijn dat hij niet werd afgevlagd, omspeelde De Winter en schoof de bal tegen de netten.

Standard was halfweg de eerste helft wel aan een achterstand ontsnapt toen Chavez van dichtbij een voorzet van Jakovenko overnam. Bolat voorkwam een doelpunt met zijn eerste van twee wereldsaves, dixit Jan Ceulemans. De tweede wereldsave volgde in de 67ste minuut met opnieuw een kopbal van Chavez en een formidabele reflex van de Luikse doelman.

Dekkingsfout

Twee minuten later leek de wedstrijd gespeeld. Dieptepas Goreux, voorzet Tchite, vluchtschot Cyriac: een doelpunt volledig in de stijl van Standard. En toch werd het nog spannend. Paulo Henrique buitte het enige slippertje van Bolat, en een dekkingsfout in de Luikse defensie, uit om de aansluitingstreffer te scoren. Midden in het slotoffensief van de thuisploeg pakte Goreux een domme tweede gele kaart - hij trapte de bal weg toen hij voor buitenspel werd teruggefloten - zodat hij de topper tegen Anderlecht mist. Goreux is - net als Carcela - na een paar sterke wedstrijden plots niet meer bij de zaak. Veel steun had Defour aan hen niet. De aanvoerder speelde op het middenveld voor drie en dat zat hem op een bepaald moment behoorlijk hoog. Hij liep naar de bank en uit zijn lichaamstaal maakten we op: ‘ik loop mij kapot, zo kan het niet verder’.

“In de eerste helft waren er een paar die blijkbaar niet wisten dat de wedstrijd bezig was”, was kapitein Defour streng. “De bal inleveren bij de tegenstander kan gebeuren, maar vijf keer: dat is te veel van het goede. Naar het einde toe hebben we wel met zijn allen gevochten voor de drie punten. Deze zege is goed voor het vertrouwen, maar we moeten nog efficiënter worden. We dwongen voor de rust voldoende kansen af om definitief afstand te nemen. In plaats daarvan zijn we naar het einde toe nog in de problemen geraakt als gevolg van een dekkingsfout. Dat moet er ook uit.” (AR)