Direct naar artikelinhoud

'Het internet raakt zijn vrijheid kwijt'

Experts maken zich zorgen over de toestand van het internet. Steeds meer bedrijven en landen lijken hun greep op het medium te versterken. De Global Commission on Internet Governance komt met een pakket adviezen.

Het internet is aan verbouwing toe. Het lijdt onder censuur, digitale spionage, manipulatie en winstbejag van grote bedrijven als Facebook en Google. Regeringen, bedrijven en de techgemeenschap moeten daarom afspreken welke infrastructuur nooit doelwit van een digitale aanval mag zijn. Ze moeten pleiten voor netneutraliteit, algoritmes meer openbaar maken, geen achterdeuren in systemen plaatsen en voorkomen dat bepaalde spionagetechnologie wordt geëxporteerd. Dat bepleit de Global Commission on Internet Governance in een rapport.

Volgens de Nederlandse Europarlementariër Marietje Schaake (D66), die meeschreef aan het rapport, bevindt het internet zich op een 'beslissend moment'. Ze ziet 'steeds meer machtsmisbruik' door bedrijven en staten. Als voorbeeld noemt ze het toegankelijk maken van internet voor ontwikkelingslanden door Facebook, dat in ruil het eigen sociale medium opdringt.

In landen als Iran, Rusland en China vindt stevige censuur plaats, in andere delen van de wereld controleren staten het internet. Overal worden stappen genomen richting digitale oorlogsvoering door criminele groepen, maar ook door staten.

Het rapport van de Global Commission komt op het moment dat ook de uitvinder van het internet, Tim Berners-Lee, de noodklok luidt. Op een conferentie in San Francisco zei hij vorige week dat hij, ondanks het succes van internet, allerminst blij is met de huidige staat ervan. "Spionage, het blokkeren van websites, het aanpassen van wat mensen typen, het naar verkeerde websites leiden - dat alles ondermijnt de vrijheid van mensen om zichzelf te zijn."

Conclusies

Schaake merkt dat de 'discussie over internet' aan het verschuiven is. Ze noemt als voorbeeld het debat over encryptie in de VS. Grote techbedrijven durven weer te pleiten voor het belang van versleutelde communicatie, zoals Apple deed in zijn strijd tegen de FBI.

In de conclusies worden staten onder meer opgeroepen zich hard te maken voor netneutraliteit. Ook mogen bedrijven online geen voorrang geven aan bepaalde gebruikers. Voorts spreekt het rapport zich uit tegen 'zero-rating'-praktijken, het kosteloos weggeven van data voor bepaalde diensten, zoals Facebook doet. De commissie is ook voor online anonimiteit en roept op exportcontroles te verbeteren, zodat spionagetechnologie niet in handen van dictaturen kan vallen.