Direct naar artikelinhoud

Van der Plaetsen stelt boek 'Back on Track' voor

In Rio sloot Thomas Van der Plaetsen een donkere periode af met een achtste plek. Nu heeft de 25-jarige tienkamper zijn verhaal ook op papier gezet. Back on Track werd voorgesteld in Deinze.

"Het boek focust op de periode in het leven van Thomas die begon met de zogenaamde beschuldiging van doping, op 1 oktober 2014, terwijl hij 48 uur later vaststelde dat hij een kankerpatiënt was. Daarna onderging hij een heel lange en zware revalidatie om het uiteindelijk tot Europees kampioen te schoppen en op de afgelopen Olympische Spelen zijn persoonlijk record te verbreken", zegt redacteur Pieter Vanderhaegen van uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts.

Daarnaast geeft het boek de visie van de meerkamper weer op onder meer doping in de sport. "Iedereen klaagt over de gebrekkige dopingcontroles in Afrika. Ik begrijp dat niet, ik word er zelfs kwaad van. In de meeste Afrikaanse landen sterven er mensen van de honger en de dorst. Waarom zouden ze in godsnaam geld in een antidopingbeleid pompen? Als je niet beseft dat er ginder andere prioriteiten zijn, hoe bekrompen is je wereldbeeld dan? We moeten genuanceerder zijn in onze benadering."

Van der Plaetsen wil tot slot ook zijn gelijknamige fonds Back on Track onder de aandacht brengen. Die stichting zet zich in voor kankerpatiënten. Een deel van de opbrengst van het boek is overigens voor dat fonds bestemd.