Direct naar artikelinhoud

Hoe efficiënt is VDAB in activering werklozen?

Wie slaagt in een knelpuntopleiding wellness heeft 11,8 procent kans om binnen de drie maanden een job te vinden. Dat roept vragen op over aanbod en organisatie van knelpuntopleidingen. 'Wij willen niet enkel bouwvakkers opleiden.'

Werkzoekenden hebben doorgaans een goede kans op de arbeidsmarkt nadat ze slagen in een knelpuntopleiding van de VDAB. Na drie maanden is 60 procent van hen aan het werk, zo blijkt uit de nieuwste cijfers die Robrecht Bothuyne, Vlaams Parlementslid voor CD&V, opvroeg bij minister Philippe Muyters (N-VA).

Toch zijn niet alle opleidingen even efficiënt. In sectoren als wellness (12 procent) en ambachtelijke technieken (33 procent) vinden afgestudeerden nauwelijks of geen job. Ook in media en cultuur, ruwbouw of horeca hebben ze minder dan 50 procent kans om na hun opleiding aan de bak te komen.

Bothuyne pleit dan ook voor een doorlichting van de VDAB-opleidingen. "Ofwel worden niet de juiste mensen toegelaten tot de cursus, ofwel schort er iets aan de opleiding zelf", zegt Bothuyne. Hij verwijst daarbij naar het grote contrast tussen de opleidingen. Sommigen, zoals onderhoudsmechanica (70 procent), bieden immers wel grote jobkansen.

Breed aanbod

Vraag is: heeft een knelpuntopleiding wel zin in de wellness-sector? Bij de Vlaamse arbeidsdienst vinden ze van wel. "Wij willen niet enkel bouwvakkers en verpleegkundigen afleveren", reageert VDAB-woordvoerster Shaireen Aftab. Het opleidingsaanbod blijft dus breed. "Maar als een opleiding veel succes heeft op de arbeidsmarkt, dan verhogen wij uiteraard het aanbod."

Volgens Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan de UGent en UAntwerpen, ligt het probleem bij de schaarse middelen voor de VDAB. "Inzetten op een omscholingscursus betekent minder middelen voor een andere." Uit een studie van Baert blijkt dat interimkantoren en non-profitorganisaties even effectief, of zelfs effectiever, zijn als het aankomt op de activering van langdurig werklozen.

De discussie neemt niet weg dat de VDAB ook mooie resultaten aflevert. Zo is de algemene uitstroom uit de arbeidsgerichte knelpuntopleidingen dit jaar met 5 procent gestegen. Daarnaast is het zogenaamde 'werkplekleren' (IBO), waarbij jongeren een individuele beroepsopleiding krijgen van een werkgever, aan een stevige opmars bezig. Daardoor wordt de overstap van de schoolbanken naar een job steeds kleiner, wat een goede zaak is.