Direct naar artikelinhoud

Filmfestival Venetië is kwistig met wereldpremières

VENETIË l De Dogenstad doft zich op voor een absolute topeditie van het Filmfestival van Venetië. Het competitiemenu van de internationale jury bestaat hoofdzakelijk uit spraakmakende wereldpremières.

Vanavond opent de Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica alvast met de wereldpremière van Atonement, de Britse filmadversie van de gelijknamige bestseller van Ian McEwan, met Keira Knightley in de hoofdrol. Opvallend is trouwens dat de internationale jury bijna volledig is samengesteld uit filmmakers. Regisseurs als Zhang Yimou, Paul Verhoeven, Alejandro González Iñárritu en Jane Campion krijgen een competitiepakket voorgeschoteld dat alleen maar wereldpremières in petto heeft. Een krachttoer waarmee festivaldirecteur Marco Müller zelfs Cannes naar de kroon steekt en zeker zijn concurrent van het RomaCinemaFest het nakijken geeft.

Bij de kandidaten voor de Gouden Leeuw zitten onder meer twee Amerikaanse films over de oorlog in Irak, namelijk In the Valley of Elah van Paul Haggis en Redacted van Brian De Palma. Andere ernstige onderwerpen die in de competitie aan bod komen, zijn bedrijfscorruptie (in Michael Clayton van Tony Gilroy, met George Clooney), politiebrutaliteit in Egypte (in Heya Fawda / Chaos van Youssef Chahine) en de maffia (in Il Dolce e l'amaro van Andrea Porporati). Acteur Brad Pitt komt de western The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford voorstellen en actrice Cate Blanchett zal mogen uitleggen hoe het was om Bob Dylan te vertolken in I'm Not There van Todd Haynes. Andere titels in competitie zijn Nightwatching, de Rembrandt-film van Peter Greenaway, de remake Sleuth van Kenneth Branagh en Lust, Caution van Ang Lee. De wereldpremière van The Darjeeling Limited zal een beetje in mineur gebeuren, vermits hoofdrolspeler Owen Wilson momenteel in het ziekenhuis herstelt van een zelfmoordpoging.

Buiten competitie wordt Cassandra's Dream van Woody Allen voorgesteld, net als de nieuwe films van Claude Chabrol, Takeshi Kitano en de onvermoeibare Portugese veteraan Manoel de Oliveira, die volgend jaar hopelijk zijn eeuwfeest viert. Hij is dus een stuk ouder dan het Filmfestival van Venetië, dat dit jaar zijn 64ste editie beleeft, maar tegelijk zijn 75ste verjaardag viert. De ontbrekende jaren zijn veroorzaakt door de Tweede Wereldoorlog en het studentenprotest van de late sixties. Hommages zijn er dit jaar voor de overleden filmmakers Michelangelo Antonioni en Sembène Ousmane en voor de nog levende cineasten Tim Burton en Bernardo Bertolucci.

Ons land wordt in Venetië vertegenwoordigd door Small Gods, de debuutfilm van de jonge Vlaamse regisseur Dimitri Karakatsanis, die geselecteerd werd voor de Settimana Internazionale della Critica. De film komt daarmee ook in aanmerking voor de Luigi De Laurentiis-debuutprijs, die vorig jaar gewonnen werd door Khadak van Peter Brosens en Jessica Woodworth. De Gouden Leeuwen worden op zaterdag 8 september uitgereikt.

(Jan T.)