Direct naar artikelinhoud

Chinese pers gemuilkorfd bij verslaggeving over ingestorte brug

FENGHUANG l Het was donderdag niet zo'n beste dag voor de Chinese journalisten die zich naar Fenghuang hadden gehaast voor verslaggeving omtrent de 328 meter lange, in aanbouw zijnde brug over de Tuorivier die begin deze week instortte. Bij het incident kwamen meer dan 40 arbeiders, die bezig waren met het verwijderen van de stalen hulzen rond de brug, om het leven. Tientallen slachtoffers liggen nog steeds onder het puin bedolven. De brug had eind deze maand in gebruik moeten worden genomen. Bij een eerste onderzoek is gebleken dat ongeschikt materiaal is gebruikt. Twee mensen, waaronder de aannemer, zijn intussen gearresteerd.

Chinese nieuwsploegen van ondermeer de China Jeugdkrant, het Volksdagblad en het Zuidelijke Metropooldagblad gingen donderdag familieleden interviewen van de omgekomen rurale migranten die op de bouwsite werkten. Verschillende journalisten werden evenwel door knokploegen van de plaatselijke overheid afgetroefd en uiteindelijk kregen hun redacties de opdracht om hun mensen terug te roepen. Het persbureau AP meldt dat de fotografen en verslaggevers "tien minuten de tijd krijgen om Fenghuang te verlaten" en alle verdere verslaggeving over deze ramp mag alleen nog via het officiële persbureau Xinhua verlopen.

Het is lang niet voor het eerst dat de Chinese media worden gemuilkorfd in hun berichtgeving over gevoelige kwesties. Het heeft ongetwijfeld te maken met de recente herrie rond minderwaardige producten en met het imago van deugdelijkheid dat de overheid, vooral met het oog op de Olympische Spelen in Peking, aan de buitenwereld wil presenteren. (CV)