Direct naar artikelinhoud

Lotto juicht, Steegmans baalt

Jens Debusschere (24) is de nieuwe Belgische kampioen wielrennen. Maar het verhaal van het BK 2014 was vooral dat van de verliezers. OPQS werd geklopt, voor de deur van de sponsor nog wel. Gert Steegmans en Tom Boonen waren boos. Ploegleider Patrick Lefevere nog het meest.

Ere wie ere toekomt. Jens Debusschere, een vierdejaarsprof bij Lotto, sprintte gisteren naar de grootste overwinning in zijn jonge carrière. Zo kun je dat wel noemen, als je erin slaagt om topfavoriet Tom Boonen te verslaan. Debusschere sprintte sneller en beter dan Boonen, die in Wielsbeke op zijn derde Belgische titel joeg. "Ik heb een koers gewonnen en ik heb daar een trui voor gekregen. Wat dat allemaal betekent, dat heb ik nog niet door", stamelde de jonge Debusschere.

Er waren schouderkloppen en vreugdedansjes alom. Zes jaar is het nu al dat sponsor Lotto naast de Belgische titel grijpt. Dat was in 2008, met de toenmalige neoprof Jurgen Roelandts, die de onklopbaar gewaande Quick.Step-ploeg zomaar in het verlies reed. Gisteren deed Debusschere hetzelfde.

De geschiedenis herhaalt zich. Toen in Knokke speelde Gert Steegmans een ongelukkige hoofdrol En gisteren in Wielsbeke weer. Ruim zestig kilometer reden hij en zijn ploegmaat Julien Vermote voorop in een kopgroep van negen. Lotto had vier renners voorin, de grote ploegen waren vertegenwoordigd, en Steegmans voelde zich zegezeker. Ook in het gezelschap van Dehaes, Boeckmans of Sep Vanmarcke. Wanneer je zoals Steegmans de slotrit van de Tour op de Champs Elysées kunt winnen, dan moet je ook deze renners kunnen kloppen. Zeker weten, de Belgische titel zou van hem zijn. Eindelijk.

Vertrouwen weg

Tot zes kilometer voor de streep uit de volgwagen van ploegleider Wilfried Peeters het marsorder kwam dat de renners van Omega Pharma-Quick.Step toch vol op de vluchters moesten jagen. Waarmee Peeters het laatste restje vertrouwen in Gert Steegmans opblies. En dat was al tot onder het vriespunt gezakt. Steegmans werd in de klassiekers aan de kant gezet, vorige week greep hij ook naast een selectie voor de Tour. En gisteren, zei Steegmans, werd ook het Belgisch kampioenschap hem niet gegund.

Vijfhonderd meter voor de finish bracht OPQS alles weer samen, de chaos was compleet, en Debusschere won. Bij OPQS konden ze er niet mee lachen. Steegmans niet. Boonen niet. En ploegleider Patrick Lefevere ook niet.

Zijn twee renners wonden er gisteren echt geen doekjes om. Steegmans gaf ploegleider Tom Steels - "een praatjesmaker" - de schuld. "Ik voel mij geflikt. Mijn eigen ploeg rijdt het gat dicht om derde te worden. Ik ben razend." Steegmans blies daarmee de laatste bruggen met zijn werkgever op. Hij wist het en het kon Steegmans duidelijk niet schelen ook.

Zelfs al kreeg hij nog bijval van Tom Boonen. Boonen snapte de beslissing van zijn goede vriend Wilfried Peeters niet. "Ik begrijp de woede van Steegmans. Als we een snelle renner voorin hadden, zouden we die beschermen. Zo was de afspraak. Daar hebben we ons niet aan gehouden. In de plaats van Steegmans zou ik ook zo reageren." Boonen was nog niet klaar. Hij laakte de gebrekkige communicatie en de dramatische manier waarop zijn ploegmaats de sprint voor hem gangmaakten.

Kortom, gisteren liep alles verkeerd wat maar verkeerd kon lopen bij OPQS. Van alle WorldTourploegen is die van Patrick Lefevere dit jaar de meest succesvolle. Dat was ze vorig jaar ook. Maar dat wil niet zeggen dat het elke dag feest is. En gisteren helemaal niet.

Het was een BK dat voor Patrick Lefevere niet zonder gevolgen zal blijven. Met renners en ploegleiding zei hij gisteren nog een woordje te zullen spreken. Maar zijn conclusie had hij toch al klaar. "Wanneer je zoals Steegmans en Vermote voorin alles blijft geven, dan moet je zorgen dat je wint." En neen, dan was het niet de schuld van de ploegleiding. Gert Steegmans en Julien Vermote zijn einde contract. De kans dat ze volgend jaar nog voor Lefevere rijden, is gisteren echt niet groter geworden.