Direct naar artikelinhoud

'Strategisch plan voor woonwagens staat nergens'

Dat de problemen met zigeuners om de zoveel tijd terugkeren, ligt niet aan de woonwagenbewoners zelf, maar puur aan de overheid, hekelen het Minderhedenforum en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen. 'Het strategisch plan voor extra standplaatsen blijft dode letter.'

Vijfhonderd standplaatsen extra, zo had de Vlaamse overheid zich voorgenomen. Een belofte die ze verre van waarmaakt. In drie jaar tijd kwamen er welgeteld twaalf plaatsen bij. Dat de zigeuners in Landen een industrieterrein inpalmden, komt net door dat structureel tekort aan doortrekkersplaatsen, stelt Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum. "De middelen zijn er nochtans. Gemeenten die zo'n standplaats inrichten, krijgen de kosten terugbetaald."

Vlaanderen heeft momenteel vier terreinen waar doortrekkers kunnen landen: Gent (25 standplaatsen), Kortrijk (20), Antwerpen (17) en Huizingen (15). Ter vergelijking: de zigeunergroep in Landen telt een dertigtal caravans. Terwijl de weinige terreinen uit hun voegen barsten, vinden andere groepen gewoon geen tijdelijke verblijfplaats.

Pijnpunt is dat de Vlaamse overheid de extra standplaatsen wel vergoedt, maar niet kan afdwingen, duidt Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen. "Resultaat: de gemeenten schuiven de hete aardappel liever door."

In tegenstelling tot Wallonië erkent Vlaanderen wel het recht om op wielen te wonen. De Witte: "Als je het recht erkent, moet je er als overheid ook wel voor zorgen dat er faciliteiten zijn om dat recht uit te oefenen. Nu is het alsof we zouden zeggen: je hebt recht op onderwijs, maar we voorzien geen scholen. Hoog tijd dat de overheid eens een stand van zaken durft op te maken. Waar staan we nu na al die jaren met ons strategisch plan? Het antwoord is eenvoudig: nergens."

Sexy is het niet, om als burgervader je gemeente warm te maken voor een doortrekkersterrein. Het vraagt politieke moed, erkent De Witte. "Maar als burgemeester mag je je inwoners ook niet onderschatten. Je mag niet toegeven aan hun buikgevoel. Integendeel, zij zullen meer in een kramp schieten als de zigeuners nergens terechtkunnen. Maar in plaats van tijdig plaatsen te voorzien, doen veel gemeenten alsof er nooit woonwagenbewoners zullen passeren. Om dan paniekvoetbal te spelen als het te laat is."