Direct naar artikelinhoud

'Tijd dat Andy eens iets laat zien'

Twee weken voor de start van de Tour in Yorkshire is Andy Schleck (29) in Zwitserland alweer zijn bleke zelf. Het baart de Trekploegleiding zorgen. 'Hij moet eens iets tonen', vindt Dirk Demol. Dat kan zaterdag op Verbier, zondag op Saas-Fee.

Schrijnend, hoe het Schleck jr. sinds zijn laatste gloriemomenten in de Tour 2011 - ritzege op de Galibier, tweede in het eindklassement - is vergaan. 2012 viel bijna volledig in het water na een breuk van het heiligbeen. In 2013 haalde hij twee keer nog nipt de toptien, in een etappe van Tirreno-Adriatico en, godbetert, in het Luxemburgs kampioenschap. Tegenwoordig zit zelfs een topdertignotering er niet meer in. Twee dagen voor het einde van de Ronde van Zwitserland staat Andy 43ste op 4:58 van leider Tony Martin.

En toch, je ziet het de man niet aan. Schleck knikt ons hier dag na dag vriendelijk en opvallend ontspannen toe. "En blijft ook in de groep lachen en plezier maken", vult Trekploegleider Dirk Demol aan. "Toch kun je niet om de vaststelling heen: het is niet goed. Voor het derde opeenvolgende jaar nu al blijven de resultaten uit. Het begint stilaan lang te duren." Het slotweekend in Zwitserland biedt Schleck nog twee uitgelezen mogelijkheden om zichzelf in de kijker (en uit de anonimiteit) te fietsen. "De aankomsten in skistation Verbier en Saas-Fee worden belangrijk voor hem", aldus Demol. "Daar moet hij ons toch eens iets tonen."

WorldTourpunten

Vergis u niet: Schleck staat niet ter discussie in de Tourselectie van Trek. Demol: "Hij en broer Fränk, die de voorbije maanden wél een aantal hoopgevende signalen uitstuurde, zijn onze uitgesproken klassementspionnen. Andere opties hebben we niet. Zij moeten voor de noodzakelijke WorldTourpunten zorgen in het rondewerk. Op dat terrein hebben we nog niet veel geoogst dit seizoen. Parijs-Nice, Catalonië, Baskenland, zelfs de drie Ardennenklassiekers: het was telkens 'zero points'. Of het scheelt niet veel. Dat we na de Dauphiné nog steeds achtste staan in het ploegenklassement, hebben we natuurlijk in hoofdzaak te danken aan het sterke voorjaar van Fabian Cancellara en de klassieke kern." (Cancellara alleen al zorgde voor 57 procent van het voorlopige totaal van 456 punten, red.)

Al houdt Demol met Schleck jr., net als senior einde contract dit jaar, nog een slag om de arm. "Met hem weet je het namelijk nooit 100 procent", klinkt het. Demol grijpt daarbij terug naar het laatste magische jaar 2011. "Toen won Thomas De Gendt in Zwitserland na een beklijvend man-tegen-manduel tegen de jongste Schleck op de slotklim de bergrit naar Serfaus. Andy naderde geen meter op De Gendt, wat weinig goeds voorspelde voor de Tour. Enkele weken later stond hij in Parijs wel naast Cadel Evans op het tweede trapje van het podium. Maar goed, dat was toen. Nu is nu."