Direct naar artikelinhoud

Grote schoonmaak bij bookmakers van sportweddenschappen

BRUSSEL l In een gecoördineerde actie van de fiscus, de Kansspelcommissie, de federale en lokale politie en het federaal parket zijn razzia's gehouden in tweehonderd verkooppunten en kantoren van elf gokoperatoren die sportweddenschappen aanbieden. Enkele operatoren die de gokwetgeving niet respecteren, kregen een verkoopverbod opgelegd.

Operatie Betex, de codenaam van het onderzoek, loopt al enige tijd en zit nu in een eindfase. Enkele honderden operatoren bieden in ons land sportweddenschappen aan. Controles hebben echter uitgewezen dat ze niet altijd hun fiscale verplichtingen naleven. Het gaat onder meer om aangifte van de inkomsten. Ook moeten de tickets van de weddenschappen door erkende drukkers worden gedrukt, dient er een register van de ontvangsten worden bijgehouden en moet de belasting twee keer per maand worden betaald.

Volgens staatssecretaris Hervé Jamar (MR) zouden sommige operatoren ook betrokken zijn bij maffioze praktijken en onorthodoxe methodes, zoals bedreiging, intimidatie van ambtenaren en witwasserij. De totale omvang van de fraude wordt op 36 miljoen euro geschat.

Tot de geviseerde operatoren behoren firma's als Belgabet, Eurobet en Masterbet. Voor de kantoren van de malafide operatoren zelf dreigt de sluiting. De krantenwinkels die als verkooppunt fungeren kan een verbod worden opgelegd om nog langer sportweddenschappen van deze firma's af te sluiten. Maandag besloot Belgabet al zijn activiteiten stop te zetten. De bookmaker liet zijn klanten weten dat "wegens juridische redenen" voorlopig geen weddenschappen meer kunnen worden afgesloten. Staatssecretaris Jamar weet dat een aantal operatoren zich inmiddels bereid heeft verklaard om zich in regel te stellen.

De actie kwam op gang na tips van Stanleybet, een concurrerende bookmaker. Joris Petillion, commercieel directeur van Stanleybet België, zegt zelf naar de fiscale administratie te zijn gestapt met klachten over de fiscale fraude in de sector. "Wij betalen keurig onze belastingen. Concurrenten die dat niet doen, bezorgen ons een concurrentieel nadeel", stelt Petillion. "Vorig jaar werd het zo erg dat we ten dode waren opgeschreven. We hopen dat de acties van het gerecht een einde zullen maken aan de oneerlijke praktijken."

(GT)